DNA și DIICOT ar putea fi reunite într-un singur Parchet Antimafia

DNA și DIICOT ar putea fi reunite într-un singur Parchet Antimafia
Publicat: 30/11/2016, 16:25

„Am făcut din DIICOT, instituțional vorbind, exact ceea ce este și DNA-ul. Și am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu știu, este de presupus că în 10 ani, nu știu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite într-una singură. Rămâne de văzut cum evoluează societatea românească. (…) Un tip de Parchet Antimafia, care se ocupă și de corupție și de crimă organizată, dar repet, este un orizont pe un termen foarte lung”, a spus miercuri ministrul Justiției, la Adevărul live.

Pe 16 noiembrie, Raluca Prună a anunțat că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru eficientizarea activității DIICOT și aducerea acestei instituții „în oglindă” la nivelul DNA, printre schimbări fiind eliminarea evaziunii fiscale din aria de competență.

„Astăzi am adoptat o OUG care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT. Prevederile, care aduc un plus de valoare activității DIICOT, se referă cu specificitate la întărirea și eficientizarea funcției de conducere a Direcției, la îmbunătățirea organizării interne, și aceasta într-un cadrul mai amplu, a unei discuții pe agenda europeană care, din păcate, cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, a criminalității organizate care de cele mai multe ori finanțează acest fenomen”, a anunțat ministrul la sfârșitul ședinței de Guvern.
Ea a precizat că s-a urmărit de asemenea o „creștere a eficacității urmăririi penale prin consolidarea unei capacități de efectuare a investigațiilor financiare” și prin completarea personalului Direcției cu lucrători de poliție judiciară.
„Temeiul prin care un număr limitat – și anume 40 de lucrători de poliție judiciară – pot fi transferați la DIICOT vine din ordonanța adoptată ca urmare a deciziei Curții Constituționale 51 din 2016. Lucrătorii de poliție judiciară detașați în mod efectiv, din păcate, și spun bine din păcate, se vor putea ocupa numai de punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. În mod ideal și DIICOT și alte structuri de Parchet cred că ar trebui să se bucure, din acest punct de vedere, de toate garanțiile pe care, de exemplu, DNA le are prin existența unui corp de poliție judiciară care să facă parte din instituție.
Aceasta este o discuție veche în România, eu știu de ea de cel puțin 16 ani, și sper ca într-un viitor mai degrabă apropiat decât îndepărtat această chestiune să fie tranșată pentru a face posibilă o situație de egalitate între structurile de Parchet”, a detaliat Raluca Prună.
Guvernul a adus prin această OUG și modificări în ceea ce privește competența materială a DIICOT.
„Am eliminat competența DIICOT în urmărirea penală a unor anumite infracțiuni cum ar fi bancruta simplă, accesul ilegal la sistemul informatic, exploatarea cerșetoriei și, cel mai important, evaziunea fiscală. Am făcut acest lucru pentru că evaziunea fiscală este un obiectiv de interes național, strategic, și pentru că împărțirea de competențe între parchetele obișnuite și o direcție specializată cum este DIICOT nu aduce întotdeauna cele mai multe rezultate. Ne-am gândit că emai bine ca evaziunea fiscală să fie în competența exclusivă a unui singur tip de parchete, altele decât direcțiile specializate, astfel încât să putem vedea, într-un termen scurt dacă se poate rezultate mai bune în ceea ce privește combaterea acestui fenomen”, a explicat ministrul.
Ea a adăugat că s-a modificat și legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, fiind inclusă în legislația internă măsuri pentru combaterea fenomenului „luptătorului străin”.
„Am inclus procurorul șef al DIICOT alături de procurorul general de la PÎCCJ și procurorul șef al DNA între persoanele care au competența de a exercita control asupra procurorilor din subordine, am completat prerogativa funcției de conducere pentru procurorul șef al DIICOT prin numirea directă a comisiei de interviu în vederea numirii într-o funcție de procuror în cadrul Direcției și am reglementat funcționarea Departamentului economico-financiar, precum și modul de ocupare a funcției de manager economic la DIICOT”, a mai spus ministrul Justiției.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”