Tăriceanu anunță „un moment de reflecție” pentru modificarea Codurilor Penale

Tăriceanu anunță „un moment de reflecție pentru modificarea Codurilor Penale
Publicat: 06/02/2017, 12:27
Actualizat: 06/02/2017, 15:59

„E necesar să luăm un timp de reflecție, să facem o discuție mai amplă. Am anunțat că, în calitate de președinte al Senatului, voi invita instituția reprezentată de președintele CSM, procurorul general, asociațiile profesionale ale magistraților, mediul academic, să ascult un punct de vedere. Ceea ce intenționez să fac e o discuție mai amplă cu participarea tuturor celor interesați care au și un punct de vedere bazat pe experiența profesională, să vedem care sunt modificările necesare a fi făcute în legislația privitoare la justiție. Guvernul a anunțat de asemena intenția unei consultări și nu știu care va fi decizia Guvernului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul ședinței grupurilor parlamentare reunite ale PSD, care a avut loc, luni dimineață, la Palatul Parlamentului, că „trebuie să înceapă o dezbatere serioasă” pe marginea acestor două Coduri Penale „înainte de a se iniția ceva în Parlament”.

„Faptul că atât de multe articole din Codul Penal au fost declarate neconstituționale de CCR pe mine mă face să cred că, pe marginea acestor două Coduri Penale, trebuie să înceapă o dezbatere serioasă la care să participe experți de la Consiliul Europei, pentru că mulți încep să își pună problema dacă aceste coduri în întregul lor sunt în regulă. Codurile Penale au fost făcute și atunci când au fost făcute au fost făcute în grabă și sunt două legi extrem de importante pentru statul de drept în România. Numai o dezbatere de genul ăsta, înainte de a se iniția ceva în Parlament ne poate ajuta”, a spus Liviu Dragnea.

După ce ordonanța pe care și-a asumat-o a fost abrogată, ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că, luni, va fi pus în dezbatere publică un proiect de lege privind modificarea Codurilor Penale pentru ca anumite articole să fie puse în acord cu deciziile CCR, acesta precizând că era nevoie de o ordonanță de urgență.

Întrebat dacă noua lege preia dintre prevederile din ordonanța abrogată, Iordache a spus doar că aceasta va cuprinde „va cuprinde toate dispozițiile și toate deciziile CCR pentru toate acele articole declarate neconstituționale”. Mai mult, ministrul Iordache a insistat că era nevoie de o ordonanță de urgență, comentând că aceasta se justifica.

„Mi-am asumat legea așa cum am prezentat-o si cum va fi și azi supusă în dezbatere publică, dorea să respecte prevederile constituționale. În spațiul public, prin faptul ca această lege nu exista azi, sunt multe prevederi neconstituționale. Deci eu am afirmat tot timul și îmi asum că era necesară o ordonanță care să pună în concordanță deciziile de neconstitutionalitate ale CCR. Urgența se justifică și acum. Sunt foarte multe articole neconstituționale. Și sistemul judiciar e prejudiciat prin faptul că în instanțe sunt foarte multe prevederi neconstituționale. (..) În același timp, o să vedeți, CCR a stabilit acum 2 săptămâni că mai sunt înca patru prevederi. Deci în legea pe care o voi propune azi, vor fi și cele patru prevederi neconstituționale. Datorită faptului că ordonanța a fost abrogată, am revenit la prevederile inițiale, care multe sunt neconstituționale, așa cum a precizat CCR”, a declarat luni dimineața Florin Iordache, ministrul Justiției.

Întrebat despre demisie, acesta a spus că decizie o va lua după o discuție cu premierul Sorin Grindeanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunţul dimineţii! Este vorba despre Florin Piersic
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, continuă seria gafelor. A întrebat-o pe...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Camelia Mitoreșu, amintiri cu Florin Piersic. Cum l-a făcut gelos Gică Petrescu
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
De ce câinii se miros reciproc atunci când se întâlnesc?