Ce efect poate avea sexul în timpul sarcinii

Ce efect poate avea sexul în timpul sarcinii
Publicat: 22/04/2017, 18:09
Actualizat: 01/10/2018, 18:23

„Divorțul, depresia, anxietatea, atacul de panică, tulburările de comportament, tulburările alimentare pot apărea chiar în perioada sarcinii. Sunt cupluri care resimt acest aspect imediat și ajung să aibă o viață de cuplu de coșmar.

Dacă sarcina este cu probleme, există un istoric de sarcini pierdute, probleme de comunicare sau tulburări de personalitate sau de comportament, toate acestea pot duce la un conflict deschis în cuplu. Conflictul poate afecta mai mult pe unul dintre parteneri sau pe amândoi. Poate duce la divorț sau poate suda cuplul. Depinde de fiecare dintre cei doi, de felul în care înțeleg să se comporte și să comunice”, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul .

Bărbatul își poate inhiba pornirile, influențat fiind de frica de a nu face rău soției, sarcinii ori poate fi neplăcut surprins de felul în care trupul femeii se modifică, considerând că nu mai este la fel de atrăgătoare. „De asemenea, sunt femei însărcinate care devin depresive, iar mulți bărbați nu știu cum să se comporte în aceste circumstanțe. Nu înțeleg stările sotiei, nu le pot manageria, așa că reacționează la rândul lui într-un mod agresiv și renunță la viața sexuală.

De multe ori, bărbatul se simte respins de parteneră în perioada sarcinii. ” Acesta poate fi dezamăgit de transformările prin care trece partenera lui, de la mâncatul excesiv, pâna la crizele și poftele care apar din neant și o transformă într-o veșnică nemulțumită. Există însă și bărbați care se simt înșelați de parteneră, pentru că acesta a rămas însarcinată fără ca el să își dea consimțământul sau să fie pregătit să devină tată.

Un bărbat nemulțumit, frustrat, care se simte jignit sau neînțeles, poate dezvolta următoarele afecțiuni psihologice: tulburări sexuale (ejaculare precoce, tulburare erectilă, lipsa dorinței de sex), probleme alimentare (obezitate, mâncat obsesiv compulsiv), anxietate, depresie, atacuri de panică, somatizari (dureri care vin și pleacă, se mută prin corp, dar care nu au reprezentare medicală). Ele fiind doar stari sufletești transpuse în formă fizică”, precizează psihologul Constantin Cornea pentru Gândul..

Universul femeii însărcinate este extrem de divers. Felul în care ea reacționează depinde de vârstă, de personalitate, de partener sau de ceea ce a construit până în acel moment.

„Dereglările hormonale caracteristice perioadei sarcinii, greutatea corporală în creștere, mersul mai greoi, pozițiile ciudate în care trebuie să doarmă, toate acestea pot crea probleme cu stima de sine. În lipsa unui partener matur, care încearcă să compenseze stările de rău, prin comunicare, complimentare sau ajutor gospodăresc, femeia poate suferi o traumă. În fond, în perioada sarcinii, se naște mugurul depresiei, ce mai târziu va deveni depresie post partum.

În plan sexual, poate ajunge să se simtă neîmplinită, să considere că nu mai este la fel de atrăgătoare, astfel îi scade dorința sexuală. De multe ori, nu-și mai acceptă propriul corp, pentru că nu se simte sprijinită și înțeleasă de partener, așa poate ajunge să dezvolte frigiditate sau anorgasmie”, afirmă psihologul Constantin Cornea.

Relația femeii cu sarcina ține de stima de sine, iar aceasta este mai ridicată sau la limita de supraviețuire, în funcție de partener, familie de origine, viață socială sau carieră. În cadrul acestor interacțiuni, femeia se simte împlinită sau abandonată.

De aceea, în perioada sarcinii, femeia poate dezvolta mai multe afecțiuni. „Pot apărea dereglările sexuale (anorgasmie, frigiditate), tulburări alimentare (mancat in exces, mâncat obsesiv compulsiv) anorexie, bulimie, obezitate..De asemenea, mai putem vorbi de tulburări de comportament sau de personalitate, depresie, anxietate, atacuri de panică. tulburări ale somnului: insomnia, somn întrerupt, cosmaruri sau se poate trezi neodihnită””, adaugă psihologul Constantin Cornea.

Stările mamei, bune sau rele, se transpun în comportamentul viitor al copilului. „În perioada intrauterină, fătul simte tot ceea ce trăiește mama, iar la naștere va avea un anumit comportament, de bebeluș cuminte sau unul care plânge isteric.

În perioada sarcinii, viața sexuală poate duce la divorț sau poate apropia un cuplu, tranformând partenerii în părinți minunați pentru propriul copil. Orice perturbare a vieții sexuale trebuie să nască întrebări, iar asta înainte ca problema să se agraveze. Indiferent că vorbim de probleme cu stima de sine sau depresie, dacă este percepută din timp, perioada de tratament sau consiliere scade, iar rezultatele pot fi mult mai bune. Trebuie să înțelegeți că problemele legate de viața sexuală nu trec de la sine, doar se transformă în ceva grav și greu de tratat, așa că nu le ascundeți sub covor, ci scoateți-le la lumină pentru a le rezolva””, concluzionează psihologul Constantin Cornea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?