Reacția lui Predoiu, după publicarea listei celor 22 de „vizite” în arhiva SIPA

Reacția lui Predoiu, după publicarea listei celor 22 de „vizite în arhiva SIPA
Publicat: 25/05/2017, 12:45
Actualizat: 29/03/2019, 10:01

„Am procedat corect trimițând documentul la CSAT. Am intrat în minister în primăvara lui 2008. Raportul publicat de presă descrie activitațile comisiei formate de ministrul Chiuariu. L-au redactat după ce acesta părăsise ministerul și mi l-au pus pe masă, înainte de a pleca la rândul lor din minister. Eu am observat că Legea securității naționale nr.51/1991 spune ca: a) Ministerul Justiției își organizează structura proprie de informații (art.9 lit.a)), b) activitatea acestor structuri se desfășoară în conformitate cu legea securității naționale (art.9 lit.b)), c) activitatea pentru securitatea națională se coordonează de CSAT (art.6 alin.(2)). În plus, am observat că HG 127/2006 spune ca documentele Comisiei de inventariere se predau Arhivelor Naționale cu avizul CSAT (art.2 alin.4)). Deci, din nou e menționat CSAT, în ambele reglementări care stăteau la baza întregului demers. Concluzia logică în care cred cu toată buna credință este că raportul trebuia să ajunga la CSAT. Drept pentru care l-am trimis la Secretariatul CSAT”, a declarat fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, la solicitarea MEDIAFAX.

Cătălin Predoiu a afirmat că a procedat „corect” clasificând raportul.

„Raportul Comisiei (Chiuariu) trebuia obligatoriu clasificat, pentru că făcea referiri la informații clasificate”, a spus Predoiu.

Fostul ministru al Justiției că în situația în care nu avea de unde să știe ce conținea arhiva SIPA a considerat să procedeze „legal și responsabil”, nefăcând niciun pas fără a cunoaște poziția CSAT și a serviciilor de informații din CSAT.

„Am procedat de bună credință în ambele demersuri. Nu a fost vorba de a scapa de problemă, ci de a o trata responsabil, ca om de stat. Un ministru al Justiției responsabil nu se joacă cum vrea el cu informații de securitate naționala sau care pot avea impact pe securitatea națională. Cum nu aveam de unde să știu ce conține aceasta arhiva a unui fost serviciu de informații, am considerat responsabil, oportun și legal să procedez cum îmi spune legea securității naționale, să nu fac niciun pas legat de Arhivă fără să cunosc poziția CSAT și a serviciilor de informații din CSAT, pentru că ele sunt primele responsabile de siguranța națională”, a conchis Predoiu.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat lista celor care au vizitat arhiva SIPA, după desființare serviciului șecret al Justiției și promite desecretizarea raportului întocmit în timpul mandatului lui Cătălin Predoiu prin care „Comisia a identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat, în contradicție cu prevederile HG 585/2002″. Lista publicată de Ministrul Justiției cuprinde numele celor care au făcut parte din comisiile care s-au ocupat de problema arhivei SIPA, după 2007, Tudorel Toader menționând că nu sunt date anterioare privind activitatea din 2006.

Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiției era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian și Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declarațiilor de avere din 2013 și 2014, a fost ofițer al SRI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii