Șefii Academiei Române, salarii ca ale miniștrilor. Ce alte modificări la Legea salarizării au mai adoptat deputații

Șefii Academiei Române, salarii ca ale miniștrilor. Ce alte modificări la Legea salarizării au mai adoptat deputații
Publicat: 30/05/2017, 19:13
Actualizat: 31/05/2017, 10:03

„Pentru personalul didactic de predare în învățământul universitar care nu beneficiază de gradația de merit prevăzută la alineatul 1, se acordă, prin concurs, un spor de performanță academică. Acest spor se acordă pentru un număr de până la 15% din posturile didactice de predare existente la nivelul instituției de învățământ superior, și reprezintă 10% din salariul de bază deținut. Sporul de performanță academică se atribuie pe o perioadă de un an. Numărul de beneficiari, metodologia și criteriile de acordare a sporului de performanță academică se elaborează de căter senatele universitare și se va plăti exclusiv din venituri proprii”, potrivit amendamentului adoptat la Legea salarizării bugetare de membrii Comisiei de muncă a Camerei Deputaților.

Sindicatele s-au împotrivit propunerii făcute de ministrul Muncii, ca sporul să se plătească exclusiv din fondurile proprii ale universităților.

Deputații au decis ca salariul directorului casei corpului didactic să fie asimilat inspectorilor generali adjuncți, fiind majorate de la 6.229 lei la 6.580 lei, începând cu anul 2022.

La anexa dedicată demnitarilor, Comisia de muncă a inclus și funcțiile de conducere din Academia Română, urmând ca președintele Academiei să aibă, din momentul intrării în vigoare a legii, un coeficient salarial de 10,5, identic cu al unui ministru.

De asemenea, vicepreședinții și secretarul general al Academiei vor avea un coeficient de 8, identic cu al secretarilor de stat.

Președintele senatului universității a fost eliminat din grila de salarizare, deputatul PNL Dumitru Oprea argumentând că președintele are funcție de reprezentare, nu de conducere.

În ceea ce privește cultele, ale căror grile de salarizare sunt incluse la familia ocupațională învățământ, deputații au decis să crească numărul funcțiilor bugetate de stat.

„Personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcții de demnitate publică beneficiază de o indemnizație lunară, conform asimilărilor. Indemnizația lunară este unica formă de remunerare pentru personalul respectiv și reprezintă baza de calcul pentru stabilirea drepturilor și obligațiilor care se determină în raport cu venitul salarial”, potrivit unui amendament adoptat de Comisia de muncă.

În forma adoptată de Senat, era prevăzut că „personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcții de demnitate publică beneficiază de o indemnizație lunară, în cuantum de 65% din indemnizațiile stabilite pentru funcțiile de demnitate publică, conform asimilărilor”.

Deputații au decis ca sumele alocate așezămintelor religioase românești din diaspora să nu fie mai mici decât cele alocate pentru anul 2017.

„Pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă de la bugetul de stat, prin unitatea centrală de cult din România, o sumă stabilită prin legiile bugetare anuale sau prin legile de rectificare a bugetului de stat, care nu poate fi mai mică decât suma stabilită, potrivit legii, pentru anul 2017″, amendamentul fiind asumat și susținut de toți membrii comisiei.

Deputații au modificat și numărul de posturi de vicepreședinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, consilier patriarhal, prim-rabin crescându-le la 52, de secretar la Cancelaria patriarhală, consilier eparhial, secretar eparhial, inspector eparhial, exarh și protopop la 732, de preot, pastor, vestitor, imam, rabin, cantor, oficiant de cult la 15.271.

Comisia a stabilit că prin excepție Secretariatul de stat pentru culte poate modifica numărul de posturi prin transformarea unor posturi în funcție de necesități sau prin diminuarea acestora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ