Anchetă de amploare în România și Franța. Peste 120 de persoane, vizat într-un dosar de trafic de minori. Cum își „instruiau” copiii

Anchetă de amploare în România și Franța. Peste 120 de persoane, vizat într-un dosar de trafic de minori. Cum își „instruiau copiii

Procurorii DIICOT din Iași, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași efectuează simultan 25 de percheziții domiciliare pe raza municipiilor Iași, Roman și a județului Prahova într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de trafic de minori. În paralel, polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris desfășoară o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.

Potrivit DIICOT, sunt vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României și al Franței, între care peste 70 de minori, cu vârste între 10 – 13 ani, implicați în această activitate. Aceștia urmează să fie audiați în cursul cercetărilor.

Procurorii DIICOT arată că pe raza municipiilor Iași și Roman s-a constituit o grupare infracțională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori.

„Membrii grupării și-au exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genți sau din incinta unor societăți comerciale, bunurile fiind însușite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților. Membrii grupării infracționale și-au exploatat propriii copii minori atât pe raza municipiului Iași cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, stațiile R.A.T.P. și incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinților care le valorificau”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit documentului citat, părinții copiilor organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate.

Ttoodată, mai spun anchetatorii, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure.

„După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași, minorii erau transportați în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumați de proprii părinți în activitatea infracțională”, mai spun procurorii DIICOT.

Pentru documentarea activităților infracționale s-au solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta care a acționat pentru probarea activităților infracționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ