De ce apare tulburarea obsesiv-compulsivă: „Comportamentul este determinat de gândurile noastre”


De ce apare tulburarea obsesiv-compulsivă: „Comportamentul este determinat de gândurile noastre
Publicat: 10/07/2017, 20:39
Actualizat: 01/10/2018, 17:05

„Cei mai multi pacienți prezintă atât obsesii, cât și compulsii. Cele mai des întâlnite obsesii: teama de a contracta o boală, de a atinge otravuri, de a nu uita efectuarea unui comportament, de a efectua un comportament imoral. Obsesiile sunt urmate de compulsii sau ritualuri, cum ar fi cele de verificare, ,repetare a unor acțiuni, numărare, ritualul simetriei, adunarea obiectelor, nevoia de confesiune. Pacienții care manifestă acestă tulburare ajung, de cele mai multe ori, în cabinetele de psihologie datorită anxietății, perfecționismului și a rigidității cu care se confruntă și pe care nu reușesc să le gestioneze. O altă problemă cu care se întâlnesc aceștia poate fi depresia cauzată de efectele nevoii de a se controla mereu””, precizează psihologul Mihaela Ștefănoiu.

Drept urmare, pacienții ajung să se simtă copleșiți și lipsiți de bucuria vieții. Persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă își dau seama că temerile lor nu sunt pe deplin realiste, însă nu reușesc să nu le mai efectueze.

„Frica de întuneric poate fi o tulburare asociată, ce manifestată prin fobia de întuneric sau nictofobia. Dacă o persoană se află într-un mediu securizat și manifestă un gând obsesiv de pericol și nesiguranță sau un comportament repetiv, aprinde lumina în toate camerele să se asigure că nu este nimeni în casă, se poate vorbi de manifestări din sfera tulburării obsesiv-compulsive. Aceste temeri pot fi alimentate și de anumite evenimente neplăcute trăite, de un comportament al părinților în cazul copiilor care nu au dormit niciodată singuri și nu se pot deprinde cu acest obicei, pot fi patologii organice asociate, cum ar fi astmul (frica de a nu avea o nouă criza de astm), sau din alimentarea legendelor legate de existența fantomelor și a spiritelor malefice”, mai spune specialistul de la clinica Regina Maria.

În cazul în care persoana care trece prin aceste momente de panică nu se află într-un proces terapeutic, poate apela la „distragere” pentru a întrerupe șirul gândurilor negative care duc la instalarea anxietății. „Această medodă este utilă doar până în momentul învățării tehnicii conceperii răspunsului rațional sub îndrumarea unui terapeut, deoarece această încercare de distragere a atenției se poate transforma în compulsie la un pacient cu tulburare obsesiv-compulsivă. În momentele de panică se poate apela si la controlul respirației, dar și la orice alta metodă de relaxare”, mai spune specialistul.

Tratamentul medicamentos poate reduce starea de anxietate și poate ameliora semnificativ simptomatologia depresivă a pacientului, însă studiile au arătat în repetate rânduri că, după întreruperea tratamentului, în 95% dintre cazuri pacienții ajung la recădere. „Intervențiile terapeutice induc o ameliorare considerabilă și îmbunătațesc calitatea vieții pacientului, însă nu le elimină în totalitate. Simptomatologia acestei patologii poate fi ameliorată, poate fi îmbunătățit modul de a gestiona și rationaliza gândurile obsesive, însă simptomele nu pot fi eliminate complet. Este absolut normal ca, din când în când, să avem gânduri neplăcute. Comportamentul este determinat de gândurile noastre. Mintea umană este un mare magician, ajunge să se amagească pe ea însăși”, mai spune psihologul Mihaela Ștefănoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO