Prima pagină » Știri externe » Cei 40 de „țigani” români care au speriat California cu apucăturile lor. „Nu suntem săraci. Vrem azil politic”

Cei 40 de „țigani” români care au speriat California cu apucăturile lor. „Nu suntem săraci. Vrem azil politic”

Cei 40 de „țigani
O situație mai puțin obișnuită a tulburat viața celor aproximativ 7.000 de locuitori din orășelul american California, Pennsylvania, din apropiere de orașul industrial Pittsburgh, nu omologul său însorit de la malul oceanului. În jur de 40 de romi veniți din România și-au ales să locuiască aici, închiriindu-și locuințe, ca parte a programului de imigrație american care le oferă acestora o alternativă la a sta în detenție, până li se clarifică solicitările de azil politic. „Am plecat din țară nu pentru că suntem săraci. Am plecat din cauza rasismului și vrem azil politic", spune unul dintre romii români. Unii californieni încearcă să-i integreze în comunitatea lor, însă mulți alții au dat în clocot și cer socoteală autorităților locale: acești romi, oricât de refugiați din calea „persecuției" din România ar fi, fac mizerie pe străzi, fac scandal, taie găini pe stradă și își lasă copiii să-și facă nevoile pe unde apucă. Cel mai mult însă îi roade pe californieni o întrebare: cum de au ales cei 40 de „țigani", așa cum își spun ei, tocmai orășelul lor? Mai ales că încă vreo 100 se pregătesc să vină tot aici. Răspunsul pare rupt dintr-un film de Emir Kusturica. Întreaga poveste este relatată de publicația americană Pittsburgh Post-Gazette.

În ultimele două luni, rezidenții micului oraș California, din statul american Pennsylvania, aflat la aproape 60 de kilometri de orașul industrial Pittsburgh, s-au trezit cu vreo 40 de români de etnie romă, care s-au mutat în comunitatea lor și care nu prea vorbesc engleză și nu prea respectă modul de viață al localnicilor. După o scurtă vreme, peste 150 de californieni au dat în clocot și au cerut socoteală consiliului municipal, arată The Pittsburgh Post-Gazette: ce caută acești romi în comunitatea lor?

Românii respectivi, care își spun „țigani”, zic că au venit în SUA ca să scape de persecuția de la București, au cerut azil politic, au fost preluați de Agenția americană de Imigrări și Vamă și au fost eliberați în cadrul unui program guvernamental care oferă alternativa la detenție – cei care cer azil politic pot să își închirieze locuințe oriunde vor ei în SUA, până li se clarifică din punct de vedere legal statutul de refugiat în America.

Ali George, un rom bucureștean de 24 de ani, a explicat pentru publicația americană că au venit în orășelul California atrași, ca tot omul, de un loc ieftin și prietenos în care să trăiască și că cei mai mulți din grupul lor sunt rude sau se cunosc din București.

Am plecat din țara noastră nu pentru că suntem săraci. Am plecat din cauza rasismului și vrem azil politic”, spune unul dintre prietenii lui George.

Cu toate acestea, romii care au închiriat cu toții apartamente de la același agent imobiliar, Vito Dentino, nu reușesc să aibă viață bună cu toți cei aproximativ 7.000 de californieni. Mulți dintre localnici sunt furioși și spun că nou-veniții aruncă gunoaiele pe stradă, își parchează mașinile în curți, nu respectă regulile de circulație, fac scandal la piață. Alții zic chiar că i-au văzut tăind găini pe stradă și lăsându-și copiii să-și facă nevoile pe unde apucă, pe străzi.

„Suntem un oraș foarte divers, suntem foarte deschiși, dar ei nu asimilează legile noastre. Noi înțelegem că ei sunt imigranți, dar nu vorbim de același scenariu ca în cazul bunicilor noștri, care nu au venit aici să facă haos”, spune Pam Duricic, 59 de ani, care a locuit toată viața în California, Pennsylvania.

Autoritățile locale spun că nu au fost avertizate de sosirea românilor imigranți și că autoritățile federale nu le oferă explicații sau ajutor. Totuși, autoritățile recunosc că nu au avut cazuri de violență sau agresiuni din partea romilor, iar în cazul micilor abateri de la lege, aceștia au venit și și-au plătit amenzile.

Agentul imobiliar care le închiriază apartamente romilor din România spune că aceștia au început să vină aici încă din luna mai. „Ei își zic țigani. Aruncă gunoiul prin curți, dar am vorbit cu ei și l-au curățat. Cred că lumea de pe aici exagerează„, spune Vito Dentino.

„Cine a aruncat cu săgeata în hartă și a nimerit California, Pennsylvania?”. Cum au ajuns romii în California

Marea întrebare care îi macină însă pe californieni este cum de au ajuns acești romi fix în orășelul lor. „Charleroi nu s-a ales cu ei. Brownsville nu s-a ales cu ei. Cum au ajuns aici? Aici nu e însorita Californie. Asta e California, Pennsylvania. Suntem un oraș mic. Cum a ajuns guvernul federal să știe de noi? Există Pittsburgh, e un oraș mare. Există Maryland, există Ohio, există West Virginia. Cine a aruncat cu săgeata în hartă și a nimerit California, Pennsylvania?„, spune unul dintre localnici.

Un oficial al Agenției de Imigrări lămurește problema, pentru Pittsburgh Post-Gazette: imigranții eliberați în cadrul programului alternativ la detenție decid singuri unde să locuiască. Oficialul a confirmat că există membri ai acestui program de imigrație care locuiesc în California, dar a spus că nu poate confirma de unde provin și dacă toți cei de acolo sunt parte a acestui program destinat refugiaților.

Explicația oficială nu este satisfăcătoare, însă cea neoficială este suculentă. Cea mai mare creștere a numărului de romi români sosiți în California a avut loc în ultimele două săptămâni, după ce un tânăr înrudit cu câțiva romi stabiliți deja aici ar fi murit într-un accident la București. Pentru că nu puteau să revină în România, din cauza statutului de refugiat, peste 100 de romi din toată America au venit în micuța Californie, la pomana și doliul ținut de cunoscuții și rudele lor venite deja aici.

Unul dintre cei sosiți la pomană este un român de 36 de ani, venit cu soția și cei doi copii din Baltimore. El susține că toate rudele celui decedat vor pleca din orășel în următoarele zile. „Oamenii de aici au fost buni cu noi. Noi le spunem Hello, good morning, ei ne răspund la fel„, explică romul, într-o engleză stricată, pentru jurnaliștii americani.

Romii au brățări de supraveghere și ar putea sta în SUA cel puțin până în 2019

Statutul noilor veniți în California nu este nici de imigranți, nici de refugiați, ci intră în categoria solicitanților de azil și sunt protejați de legea americană, cât timp instanțele le decid soarta.

Ei cer azil politic la unul dintre punctele de intrare în SUA și sunt preluați de Agenția de Imigrări și Vamă, apoi sunt eliberați în cadrul programului denumit „Alternativa la detenție”. Ei poartă brățări de supraveghere la glezne, pentru ca autoritățile să știe unde se află, și pot locui unde vor. Nu toată lumea însă beneficiază de acest program alternativ, unii solicitanți de azil fiind ținuți în centre de detenție.

De obicei , procesele pentru solicitanții de azil din detenție durează între 4 și 6 luni în primă instanță, apoi urmează faza de apel, dacă este cazul. Pentru cei care locuiesc liberi în cadrul programului alternativ, așa cum sunt și romii ajunși în California, procesul de clarificare a statutului lor durează mai mult. Unii dintre ei au procese în instanță abia în 2019, a explicat un avocat specializat pentru Pittsburgh Post-Gazette.

Statisticile arată că doar 10 români au primit azil politic în SUA, în 2014.

Cum se înfrățesc „țiganii” români azilanți cu californienii

Nu toată lumea din California este deranjată însă de țiganii români. Agentul imobiliar Vito Dentino și alți rezidenți care au interacționat cu ei spun că oamenii sunt ok, doar că nu cunosc cultura și obiceiurile americane. Câțiva localnici au sugerat chiar organizarea unui grup care să încerce să țină legătura cu ei și să îi educe.

Asta ar fi cu atât mai util cu cât, avertizează agentul imobiliar Dentino, în următoarele luni în California ar putea să mai apară încă vreo 100 de români, care au tot dreptul legal să locuiască unde vor.

Eu nu am avut probleme cu ei. Îi salut… Este o comunitate. Hai să fim oameni. Nu este un proces rapid„, spune Lisa Buday, de 50 de ani.

Am stat cu ei pe prispă și am mâncat și am învățat câteva cuvinte. Și a fost extraordinar„, povestește încântată Charlene Redmond, 28 de ani, care s-a întâlnit cu câțiva băieți din comunitatea romilor, care au invitat-o la masă la ei acasă.

Un alt rezident, Geno Tarquinio, care provine din imigranți italieni sosiți în SUA, spune că părinții săi aveau respect pentru regulile locului. „Eu îi sprijin pe refugiați. Doar că… ai respect pentru oamenii care trăiesc aici”, spune el.

Când au venit, am zis oau, stai așa. Când ajungi însă să-i cunoști, nu mai e nicio problemă„, spune un vânzător de la magazinul local, amintindu-și că romii români tot ieșeau pe ușa din spate a magazinului, pe care scria mare „ieșire de urgență”, dar că după ce s-a montat o plăcuță în limba romani, niciunul dintre ei nu a mai folosit ușa respectivă.

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Câți bani i s-au cerut șpagă lui Gigi Becali pentru a intra la facultate. „Plâng singur în mașină și mă gândesc”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Detalii de ULTIMĂ ORĂ: unde a fost văzut Emil Gânj, criminalul Andei
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Prognoza meteo pentru sâmbătă, 12 iulie 2025: Meteorologii ANM anunță o nouă zi caniculară, cu temperaturi maxime de peste 30 de grade Celsius
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Planeta care PLUTEȘTE pe APĂ! Cum e posibil?
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele prezentator a murit. Toți copiii l-au iubit. A fost un pionier
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
A1
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Care a fost, de fapt, motivul pentru care Robert "Wolf" a ucis-o cu sânge rece pe Teodora Marcu?
RadioImpuls
Ai buget de Beach, Please! 2025?! Tarifele la mâncare în festival. Vezi meniul complet și prețurile care te așteaptă
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Tot mai mulți copii și tineri se deconectează voluntar de la smartphone-uri