Unul dintre cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din România investește 300.000 de euro în grădini urbane, în Capitală

Unul dintre cele mai mari lanțuri de hipermarketuri din România investește 300.000 de euro în grădini urbane, în Capitală
Publicat: 17/07/2017, 15:13
Actualizat: 17/07/2017, 20:07

Proiectul „Grădinescu”, dezvoltat de Kaufland, împreună cu Asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România, constă în nouă grădini urbane, dintre care trei amplasate pe acoperișurile magazinelor Kaufland, patru în parcările sau în spatele magazinelor și două în școli din București. În școlile 143 și 136 vor fi amenajate grădini și spații pentru grădinărit, unde copii pot veni să lucreze în cadrul unui program de afterschool, a spus Ionuț Bădică, coordonator al proiectului și președinte al Asociației Institutul de Cercetare în Parmacultură din România.

Pentru a intra în posesia unei parcele de pământ, oamenii trebuie să completeze un formular și să respecte indicațiile specialiștilor. „După ce li se atribuie o parcelă de pământ, oamenii primesc semințe sau răsaduri, în funcție de ce vor sa planteze și consultanță de specialitate din partea celor de la Institutul de Cercetare în Parmacultură din România”, a explicat Valer Hancaș, director de comunicare al Kaufland România.

Primul magazin Kaufland cu acoperișul și exteriorul deja transformate în grădini urbane este cel din bulevardul Bucureștii Noi, unde grădina are o suprafață de 2.300 de metri pătrați. Până la toamnă vor fi dotate și cele din strada Barbu Văcărescu, din cartierele Tudor Vladimirescu, Apărătorii Patriei și din școli. Grădina din parcarea magazinului Barbu Văcărescu va fi dată în folosință la finalul lunii iulie și va avea o suprafață de 1.200 mp.

Grădina din cadrul magazinului Kaufland Bucureștii Noi cuprinde o zonă de peisaj comestibil, de unde se vor putea culege plante, o zonă de loturi individuale de legume, un solar, o răsadniță și vermicompost, o livadă ce va fi plantată în toamnă, un spațiu multifuncțional pentru evenimente (proiecție de film, loc de joacă, pajiște), un spațiu de lucru amenajat special pentru co-working (prevăzut cu wi-fi, ceai și alte facilități), ochiuri de apă, sistem de irigații și un hotel de insecte.

Potrivit unui studiu realizat la inițiativa Kaufland, 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdețuri sau fructe. Dintre aceștia, peste jumătate aleg să cultive verdețuri (57% din respondenți), în timp ce 39% cultivă fructe, iar 27% cultivă legume, unii combinând mai multe tipuri. Plantele cel mai des cultivate de români în mediul urban sunt căpșunile (25%), lămâile (20%), urmate de roșii, cartofi, pătrunjel, cimbru și rozmarin.

Balconul este locul preferat pentru agricultura urbană de aproape 50% din români, în timp ce 14% cultivă în fața blocului, 8% la periferia orașului, iar restul nu găsesc un loc în oraș, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

Studiul a fost realizat de institutul BICEED la comanda Kaufland România, în perioada 9 mai – 26 mai 2017, pe un eșantion de 1.143 de persoane din orașele mari, medii și mici din România, prin chestionare aplicate pe teren, față-n față. Peste 80% din respondenții studiului sunt din mediul urban, vârsta reprezentativă fiind între 30 și 45 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani