Meciul din Justiție, în prelungiri. Toader îi răspunde lui Lazăr: „Procurorii nu fac legi”. Replica procurorului general. UPDATE

Meciul din Justiție, în prelungiri. Toader îi răspunde lui Lazăr: „Procurorii nu fac legi. Replica procurorului general. UPDATE
Publicat: 30/08/2017, 11:42

Întrebat despre criticile aduse de procurorul general al României în legătură cu modificarea legilor justiției, Tudorel Toader a răspuns: „În România, libertatea de exprimare e o valoare fundamentală. Știți sitagma potrivit căreia unii spun ce știu, alții știu ce spun. Trimit proiectul de lege la CSM, aștept să vină înapoi, îl trimit la Guvern și de acolo începe procedura decizională”.

„În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituțional. Ministerul inițiază proiectul de lege cu dezbateri, consultări, Guvernul îl aprobă sau nu cu modificări, după care, dacă trece în Guvern, se duce în Parlament, potrivit procedurii de legiferare. (..) Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să își respecte limitele de competență constituțională. Procurorii nu fac legi. Nu am știut că avem un Parlament tricameral, un Parlament cu Senat, Camera Deputaților și procurori care să voteze legi. Procurorii interpretează și aplică legea, opera legiuitorului, CSM fiind cel care avizează”, a mai declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă s-a consultat cu cineva din exterior în ceea ce privește înființarea unei direcții care să ancheteze magistrații, așa cum a precizat procurorul general, Toader a spus: „Eu nu comentez afirmațiile. Eu am perceput și am preluat foarte multe posibile soluții din dezbaterile publice din societatea românească. Ministrul Justiției din România este ministru pentru toți românii. În urmă cu ceva timp a existat și există încă o amplă dezbatere cu privire la faptul că judecătorii sunt anchetați de procurori. Am văzut și eu declarațiile procurorului general. Dânsul poate să vă spună în concret prin ce și de ce DNA rămâne fără obiect de activitate dacă nu mai anchetează magistrații pentru că nici eu nu cred că obiectul de activitate a DNA constă în anchetarea exlcusivă a magistraților”.

Lazăr: Nu este necesară o „dramatizare”.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că în domeniul justiției „există cultura dezbaterii publice fără a exista jigniri”, motiv pentru care toată lumea ar trebui să își păstreze calmul și să nu incite, subliniind că nu este necesară o „dramatizare”.

Lazăr a făcut această precizare înainte de începerea ședinței de plen a CSM, în contextul în care ministrul Justiției a spus, miercuri dimineața, că „în România, libertatea de exprimare e o valoare fundamentală. Știți sitagma potrivit căreia unii spun ce știu, alții știu ce spun”, făcând referire la procurorul general.

„V-aș ruga să nu dramatizăm o dezbatere publică. Vă rog sa observați că în justiție există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni și prin urmare, noi ar trebui să ne păstrăm calmul și să nu incităm. Cred ca nimeni nu trebuie să incite o dezbatere care este o dezbatere de idei și care este caracterizată prin cultură și prin seriozitate. Nu există nicio altă remarcă”, a spus Lazăr, înainte de începerea primei ședințe de plen a CSM, de după vacanță.

Vicepreședitele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Cristian Ban, a declarat, tot miercuri, că nu există o dispută între procurori și ministrul Tudorel Toader pe tema modificărilor la legile justiției, ci este vorba despre „un schimb de idei”.

„Nu există nicio dispută, nu știu să existe. Este un cuvânt dur dispută. Este un schimb de idei”, a spus, miercuri, Cristian Ban.

Referitor la faptul că ministrul Justiției a transmis doar o prezentare Power Point cu propunerile de modificare a legilor justiției și nu le-a lansat în dezbatere publică pe site-ul instituției, Ban a spus că nu își amintește să existe un precedent în acest caz.

„În actualul CSM cu siguranță, nu (a mai existat o situație similară- n.red.). Nu îmi amintesc în trecut. E o dezbatere publică probabil înainte de avizare. Noi așteptăm pentru avizare conform legii.(…) Nu fac niciun fel de comentariu referitor la declarațiile că procurorii nu fac legi”, a mai explicat sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?