Coreea de Nord amenință SUA cu „cea mai mare durere și suferință”, dacă Statele Unite nu renunță la noile sancțiuni pentru Phenian

Coreea de Nord amenință SUA cu „cea mai mare durere și suferință, dacă Statele Unite nu renunță la noile sancțiuni pentru Phenian
Publicat: 11/09/2017, 08:52

Potrivit proiectului de rezoluție, care urmează să fie votat astăzi, Statele Unite vor să impună o blocadă navală parțială, un embargo asupra exporturilor de produse petroliere și textile către Coreea de Nord și să interzică angajarea muncitorilor nord-coreeni în străinătate.

Dintre toate aceste sancțiuni cea mai devastatoare pentru Coreea de Nord este aceea potrivit căreia oricare navă nord-coreeană suspectă poate fi inspectată de o navă a unui stat membru ONU, iar pentru această inspectare se pot folosi „orice măsuri necesare”. Implicațiile acestei sancțiuni sunt încă greu de anticipat, dar extrem de perioculoase, pentru că un refuz din partea nord-coreenilor sau o încercare de forțare din parte statelor ONU ar putea duce la un schimb de focuri, scrie The Guardian.

Noul proiect de rezoluție ar interzice exporturile de țiței, petrol condensat, produse petroliere rafinate și gaze lichefiate către Coreea de Nord.

China furnizează cele mai multe produse petroliere pentru Coreea de Nord. Potrivit datelor sud-coreenilor, Beijingul furnizează anual aproximativ 500.000 de tone de țiței. De asemenea, exporturile rusești de petrol către Coreea de Nord sunt de aproximativ 40.000 de tone pe an.

Totodată, noul proiect de rezoluție ar impune interzicerea completă a angajării și plății muncitorilor din Coreea de Nord în străinătate. Unii diplomați estimează că între 60.000 și 100.000 de nord-coreeni lucrează în afara granițelor, iar Rusia și China sunt statele în care lucrează cei mai mulți, iar foarte mulți nord-coreeni sunt angajați pe șantierele pentru Cupa Mondială de fotbal de anul viitor, din Rusia.

Produsele textile reprezintă a doua cea mai importantă sursă de export a Coreei de Nord, după cărbune și alte produse minerale, în valoare totală de 752 milioane de dolari. Aproape 80% dintre exporturile de textile au fost către China.

Statele Unite întenționează, de asemenea, să blocheze toate conturile din străinătate ale lui Kim Jong-un și ale altor oficiali apropiați lui de la Phenian, și să le „înghețe” toate bunurile.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a precizat că un astfel de vot ar putea fi „puțin prematur” pentru 11 septembrie, în vreme ce China, principalul aliat economic al Coreei de Nord, a fost de acord ca ONU să ia măsuri suplimentare împotriva regimului de la Phenian, după ultimul test nuclear, dar experții se tem că și chinezii, care au cele mai mari interese economice în zonă, vor opune rezistență.

O rezoluție ONU necesită nouă voturi în favoare și niciun veto din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Rusiei sau Chinei. Începând cu anul 2006, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate opt rezoluții prin care a sancționat Coreea de Nord în legătură cu programele sale de rachete balistice și nucleare.

Reacția Coreei de Nord

CoreeadeNorda avertizat, luni, că va provoca „cea mai mare durere și suferință” Statelor Unite, dacă Washingtonul va persista în încercareadea impune sancțiuni mai severe asupra Phenianului după celdeal șaselea test nuclearnord-coreean, informează France 24.

Într-un comunicat publicatdecătre agențiadepresănord-coreeană KCNA, MinisteruldeExternedela Phenian a avertizat Washingtonul că dacă vor fi adoptate sancțiuni „ilegale” mai dure împotriva CoreeideNord, atunci Statele Unite vor plăti un preț corespunzător.

„Măsurile viitoare ce vor fi luatedecătreCoreeadeNordvor provoca Statelor Unite cea mai mare durere și suferință din toată istoria sa”, se arată în mesajul transmisdecătre MinisteruldeExternedela Phenian.

„Lumea va asista la modul în careCoreeadeNordva acționa împotriva gangsterilor din SUA prin luarea unor măsuri mai duredecât au prevăzut vreodată”, a adăugat KCNA. Phenianul a mai precizat că a „dezvoltat și perfecționat arma termonucleară pentru adescuraja acțiunile ostile și amenințătoare ale Statelor Unite”.

Washingtonul își dorește ca, în ședința ConsiliuluideSecuritatedeluni, ONU să adopte o rezoluție prin care să instituie un embargo asupra petroluluinord-coreean și să fie oprit exportuldeproduse textile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mașinile mai vechi de 15 ani sunt interzise. Test obligatoriu de la 1 iunie 2024
Viața la bloc. Păcăleala cu repartitoarele. Facturi mai mari, deși afară era cald
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată