Bolile care ucid anual peste 1,8 milioane de europeni, discutate în Parlamentul European. Avertismenul oficialilor pentru autorități

Bolile care ucid anual peste 1,8 milioane de europeni, discutate în Parlamentul European. Avertismenul oficialilor pentru autorități
Publicat: 11/11/2017, 09:55

„Principalul mesaj pe care l-am transmis(…) este că prevenția rămâne în continuare principalul pilon prin care putem reduce impactul bolilor cardiovasculare. Eforturile tuturor părților implicate ar trebui să meargă către găsirea și oferirea unor soluții concrete, practice, care pot fi implementate chiar mâine de fiecare dintre noi. Prin eforturile depuse de Societatea Română de Cardiologie și Forumul Național de Prevenție, în ultimii ani, am făcut pași importanți în direcția renunțării la fumat și ne propunem ca în continuare să dezvoltăm programe care să se adreseze și altor factori de risc importanți, așa cum sunt nivelul crescut de colesterol, hipertensiunea arterială sau sedentarismul”, a declarat, în cadrul dezbaterii europene pe probleme cardiovasculare, prof. dr. Dan Gaiță, coordonator Național de Prevenție Cardiovasculară, potrivit unui comunicat de presă.

În fiecare an, bolile cardiovasculare (BCV) cauzează peste 1.8 milioane de decese în Uniunea Europeană, adică, aproximativ 40% din totalul deceselor de la nivelul UE, cu toate că aceste afecțiuni pot fi prevenite.

Potrivit specialiștilor, costul total pentru AVC în Uniunea Europeana, incluzând atât costurile medicale cât și cele non-medicale, a fost de aproximativ 45 miliarde de euro în 2015 și este de așteptat să crească. Doar costurile non-medicale pentru îngrijire au fost de aproximativ 15.9 miliarde de euro (35% din bugetul total cheltuit pentru pacienții cu AVC in Uniunea Europeană în anul 2015) .

„Este evident că trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a putea îmbunătăți diagnosticul, prevenirea, tratamentul și monitorizarea pacienților cu boli cardiovasculare, în special în cazul pacienților cu risc crescut. Îndemn autoritățile naționale și europene să ia măsurile necesare pentru a oferi acestor pacienți îngrijirea de care au nevoie”, a explicat parlamentarul european, Pavel Poc.

În timpul dezbaterii, care a avut loc în Parlamentul European, a fost adresat un îndemn la acțiune, astfel autoritățile din domeniu sănătății naționale și europene trebuie să „îmbunătățească strategiile de diagnostic al pacienților catalogați cu risc crescut, prin: verificarea sistematică și creșterea eficienței strategiilor locale a BCV, în vederea asigurării unui diagnostic și a unei îngrijiri mai bune a pacienților post infact miocardinc(IM) și atac vascular cerebral (AVC). Autoritățile sunt rugate să promoveze adecvat accesul la tratament: un acces mai bun la tratament în fiecare Stat Membru UE pentru pacienții post IM și AVC. De asemenea, este nevoie de dezvolte asociații la nivelul UE cu scopul de a finanța programele de sănătate, în vederea evaluării progresului și a schimbului de experiență privind cele mai bune practici folosite pe teritoriul fiecărui Stat Membru al Uniunii Europene”.

Pacienții care au trecut printr-un eveniment cardiovascular au un risc foarte crescut de recurență și sunt de șase ori mai vulnerabili la deces. Toate acestea confirmă necesitatea de a face din prevenția secundară o prioritate.

La dezbatere au participat membri ai Parlamentului European, cadre medicale, pacienți și reprezentanți ai instituțiilor și organismelor din domeniul sănătății din Europa. În urma evenimentului, va fi transmisă o scrisoare deschisă, semnată de către toți participanții, Miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană și instituțiilor europene pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă pacienții aflați în aceste situații de risc.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani