Propuneri UNJR pentru noile legi ale Justiției: Închisoare pentru oamenii din Servicii care racolează magistrați. Protocoalele – informații de interes public. DOCUMENT

Propuneri UNJR pentru noile legi ale Justiției: Închisoare pentru oamenii din Servicii care racolează magistrați. Protocoalele - informații de interes public. DOCUMENT
Publicat: 21/11/2017, 21:08

Potrivit modificărilor propuse de UNJR la legea 303/2004, „judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”, cu evidențierea, față de forma veche a legii, a sintagmei „vreunui serviciu de informații”.

Mai mult, Uniunea propune ca racolarea acestora sau tentativa să fie o infracțiune ale cărei limite majorate să ajungă până la 15 ani de închisoare.

„Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcțiii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește”, este propunerea UNJR, ajunsă pe masa parlamentarilor din Comisiaspecială pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în justiție.

Modificarea vine în condițiile în care vechea reglementare impunea interdicții în cazul magistraților, însă nu impunea nicio pedeapsă pentru cei din serviciile de informații care racolau sau încercau să o facă.

Personalul din sistemul judiciar mai sus menționat „completează anual o declarație olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informații”, se precizează în documentul UNJR.

Verificarea veridicitatii datelor ar urma să se facăde către CSAT și Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizată de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat. UNJR propune instituiea obligației serviciilor de informații de a pune la dispoziția comisiilor parlamentare de control toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens”.

„Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informațiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele și orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Țării sau de un serviciu de informații care privește sau are legatură cu justiția este informație de interes public”, este o altă modificare propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor.

„Existenta unor hotărâri secrete, luate de autorități administrative, este incompatibilă cu rigorile statului de drept. Transparența tuturor normelor ce vizează sau afectează în orice mod administrarea și funcționarea justiției este o garanție fundamentală a independenței acesteia, ca drept fundamental al cetățeanului, prevazută ca atare în documente ale organismelor internaționale în care România este parte. Astfel, la punctul 14 din documentul Magna Carta, adoptat de CCJE, se arata : „Justiția trebuie să fie transparentă și să fie publicate informațiile legate de funcționarea sistemului judiciar.””, își motivează UNJR propunerile.

CITEȘTE AICI TOATE PROPUNERILE UNJR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii: Care sunt zonele afectate de furtuni
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?