Streinu Cercel vrea ca orice persoană care se internează în spital să fie testată HIV/SIDA. Cifrele care l-au speriat pe directorul de la „Matei Balș”

Streinu Cercel vrea ca orice persoană care se internează în spital să fie testată HIV/SIDA. Cifrele care l-au speriat pe directorul de la Matei Balș
Publicat: 29/11/2017, 17:48
Actualizat: 29/11/2017, 19:35

„Testarea pentru HIV ar trebui să fie o testare uzuală, așa cum este testarea pentru glicemie. Noi, din punctul de vedere al specialiștilor, solicităm ca în programul naționanal de HIV/SIDA să fie această posibilitate de scoatere a consilierii pre și post testare, testarea să se facă fără niciun fel de opreliști la nivelul fiecărui spital din România și milităm pentru introducerea profilaxiei preexpunere”, a declarat, miercuri, prof.dr. Streinu Cercel, în cadrul unei dezbateri cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere HIV/SIDA

Concret, profilaxia preexpundere (PrEP) presupune administrarea unui medicament pe care o persoană care nu are HIV și-l poate administra cu scopul de prevenire a bolii.

Potrivit celor mai recente statistici, în România, sunt înregistrate peste 14.800 de persoane depistate seropozitiv, dintre care 76% sunt bărbați. Cam 12% dintre aceste persoane au vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, iar 40% sunt cei care au între 25 și 35 de ani.

„Dintre persoanele HIV/SIDA pozitiv, 64% sunt heterosexuali, 20%, homosexuali și 13% sunt consumatorii de droguri intravenoase. România este singura țară care raportează anual și în timpul anului, toate celelalte țări de la nivelul Uniunii Europene au o întârziere de circa doi ani de zile”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Conform datelor generale până la 30 septembrie 2017, Ministerul Sănătății arată că, în acest an, au fost depistate peste 470 de cazuri noi de HIV/SIDA și 121 de decese din această cauză.

Chiar dacă incidența bolii în România a scăzut, în special după introducerea vaccinului, în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar și datorită programelor naționale de prevenție, în continuare există o tendința de creștere a numărului persoanelor infectate din cauza administrării cu droguri intravenoase.

„Acest procent va crește dacă nu intervenim prim programe colective împreună cu Agenția Națională Antidrog cu care avem deja un protocol și este vorba de schimbul de seringi. Dar în momentul administrării de etnobotanice, acest sistem de schimb de seringi, practic, numai funcționează pentru că timpul de înjumătățire al substanței este de circa o oră, iar aceste persoane ajung să se injecteze de 14-16 ori pe zi. E cam greu să faci schimb de seringi de atâtea ori”, a mai explicat managerul Institutului pentru Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Ministerul Sănătății plătește anual, prin Cassa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru fiecare pacient tratat, peste 26.000 de lei.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) demarează, în perioada noiembrie-decembrie, o campanie cu privire la informarea și prevenția acestei afecțiune, iar oamenii trebuie să știe că se pot testa gratuit la Direcțiile de Sănătate Publică Județene.

În fiecare an, pe 1 decembrie, se sărbătorește Ziua Mondială de Combatere HIV/SIDA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple