După avertismentul dur al Comisiei Europene, Dăncilă face un anunț neașteptat: Juncker m-a asigurat că România va intra în Schengen până în 2019 și îi va fi ridicat MCV-UL

După avertismentul dur al Comisiei Europene, Dăncilă face un anunț neașteptat: Juncker m-a asigurat că România va intra în Schengen până în 2019 și îi va fi ridicat MCV-UL
Publicat: 24/02/2018, 11:04
Actualizat: 07/05/2018, 14:05

„Am discutat cu domnul președinte Juncker, mi-a dat asigurarea că România nu va intra în președinția Consiliului Uniunii Europene fără să fie în Schengen și în același timp cu sancțiunea MCV. (…) până la sfârșitul anului 2018 trebuie ca cele două lucruri atât de importante pentru România să se întâmple”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Viorica Dăncilă a precizat că intrarea României în spațiul Schengen este o decizie politică, afirmând că va purta discuții cu statele UE care se împotrivesc.

„Domnul președinte Juncker m-a asigurat de susținerea lui și, bineînțeles, de susținerea pentru România. Aici este mai mult o decizie politică, sunt tări care se împotrivesc, dar cred că putem rezolva acest lucru prin discuții pe care să le am atât la nivel național cu premierii țărilor care se împotrivesc, dar și la nivel european, cred că asigurarea dată de președintele Juncker este încurajatoare și presupune discuțiile pe care dumnealui să le aibă cu președinții țărilor care încă cred că România nu trebuie să facă parte din Schengen”, a adăugat Dăncilă.

Ieri, ca urmare a anunțului făcut de ministrul Justiției referitor la propunerea de revocare a șefei DNA,Comisia Europeană a precizat că monitorizează evoluția procedurilor inițiate, adăugând că ar putea fi făcută o reevaluare a rapoartelor MCV în privința DNA, dacă presiunile vor începe să afecteze lupta împotriva corupției.

„Comisia Europeană monitorizează îndeaproape și cu preocupare cele mai recente evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupției sunt esențiale pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, așa cum au reamintit președintele și prim-vicepreședintele în declarația lor comună de luna trecută. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția procedurilor în curs inițiate împotriva procurorului-șef DNA. În rapoartele MCV precedente, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut nivelul de performanță în contextul unor presiuni intense a fost apreciat drept un semn de durabilitate. Comisia a apreciat, de asemenea, în raportul său că, dacă aceste presiuni vor începe să afecteze lupta anticorupție, va trebui să reevalueze această apreciere”, a precizat, vineri, Comisia Europeană, la solicitarea MEDIAFAX.

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanșarea procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM și președintelui României.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis susține că ministrul Justiției nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. De la Bruxelles, șeful statului i-a transmis lui Tudorel Toader că revocarea este o chestiune de „oportunitate politică” pe care președintele o decide. „O susțin pe doamna Kovesi”, a mai spus el.

„Este o procedură care va mai dura. M-am exprimat instituțional, dar asta e părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni. Prestația pe care a avut-o, sincer, nu mi-a plăcut. Ce ne-a prezentat a fost total lipsit de claritate și temeinicie. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea (…) Mult-promisul raport nu a apărut pe site sau la Administrația Prezidențială. Când îl avem, probabil încercăm să îl deslușim”, a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că nu a discutat cu Tudorel Toader despre revocarea Laurei Codruța Kovesi, având doar o discuție de principiu în urmă cu câteva zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni