PSD insistă: Pedepsele de până la 5 ani, inclusiv pentru corupție, s-ar putea executa acasă, sau în week-end

PSD insistă: Pedepsele de până la 5 ani, inclusiv pentru corupție, s-ar putea executa acasă, sau în week-end
Publicat: 03/04/2018, 20:14
Actualizat: 04/04/2018, 09:00

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat, marți, mai multe amendamente la trei propuneri legislative referitoare la măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, stabilind ca persoanele condamnate, inclusiv pentru fapte de corupție, cu pedepse de până la 5 ani de închisoare să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau executarea fracționată a pedepsei în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru special înființat.

Comisia juridică din Camera Deputaților a comasat trei propuneri legislative, inițiate de PNL și UDMR, adăugând mai multe amendamente ale PSD. Deputații PNL au criticat amendamentele PSD, menționând că acestea schimbă fundamental propunerea făcută de ei.

Conform amendamentelor depuse de PSD și aprobate de comisie, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenție cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de pana la 5 ani, care au efectuat fracția de 1/5 necesară pentru luarea în discuție a regimului de detenție. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deținuților care au săvârșit abateri disciplinare, conform textului adoptat, la propunerea PSD.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: executare la domiciliu a pedepsei, executare fracționată a pedepsei privative de libertate în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru special înființat pentru această măsură de executare, precum și executarea pedepsei în regim mixt, de echivalent zile de muncă în folosul comunității și de zile de executare sâmbătă și duminică într-un centru special înființat. Toate măsurile sunt aplicabile pentru condamnări de până la 5 ani de închisoare.

Măsurile nu se aplică pentru condamnările pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei. Din proiectul inițial a fost eliminată prevederea că măsurile alternative nu se pot aplica pentru condamnările pentru infracțiuni de serviciu, de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.

Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate la domiciliu se face prin brățară electronică. De asemenea, măsura alternativă de executare fracționată a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, în penitenciarul în care a executat restul pedepsei sau într-un centru de detenție special înființat în acest scop, iar măsura alternativă de executare în regim mixt a unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent și de executare a pedepsei în regim deschis de detenție, mai prevăd amendamentele adoptate.

Ministerul Justiției urmează să implementeze dispozițiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, în cel mult 30 de zile de la publicarea prezentei legi, și prin crearea, în spații noi, a centrelor de detenție pentru executarea măsurilor alternative, prin achiziția de brățări electronice în scop de supraveghere a executării pedepselor la domiciliu, prin angajarea de personal în sistemul de probațiune, norma de angajare fiind de un inspector de probațiune pentru cel mult 60 de persoane care execută o măsură alternativă la măsura executării în detenție a pedepsei cu închisoarea.

Deputații din Comisia juridică au mai stabilit că în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an executarea pedepsei se realizează în arest la domiciliu, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență.

Conform amendamentelor propuse de UDMR, se va reveni la reducerea pedepsei cu câte 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare. Astfel, în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate, prevede textul adoptat.

Votul asupra raportului a fost amânat pentru a face mai multe corelări între texte. Raportul va fi supus votului plenului Camerei Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...