Ofertă specială la cărțile-cadou de Paști de la editura Paideia și Ziarul Financiar

Publicat: 04/04/2018, 15:07
Actualizat: 04/04/2018, 15:52

Bucate, vinuri și obiceiuri româești – Toate rețetele în ediție jubiliară la 15 ani – Radu Anton Roman

Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).

Volumul este redactat în Ediție Jubiliară și conține admirabile reproduceri după picturi originale. Gabriel Liiceanu, experimentând febril între exotic și patriarhal, amestec periculos și suculent de senzații fruste și surprize inclasabile, Bejing, Paris și Caracal conciliate spectaculos, cu panașul de rigoare. Mihai Oroveanu, elaborat, dictatorial și gingaș, atent la ornamentică. La semitonuri și sub-gusturi, fără să neglijeze, la momentul oportun, percuția proteinei radicale. Mircea Dinescu, în sfârșit, invadator, viguros, acut, capabil, pe neașteptate, de delicatețuri narcotizante, de arome sub-luminale, dar și de viraje scurte, cu energice schimbări de registru, de natură să producă sub cerul gurii multicolore explozii.

Radu Anton Roman a fost înzestrat cu toate darurile creatorului baroc și ale consumatorului expert, el face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importantă a unei bucurii este comentariul. „A găti e a scrie. Nici o senzație nu e deplină, dacă nu devine cuvânt. Voluptatea de a povesti o mâncare și de a construi, în jurul paharului, zglobii piruete lirice justifică și amplifică plăcerile casei. Neobișnuită este investiția de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pentru a documenta jubilația. Bucătăria e bibliotecă, arhivă, laborabor. Siestea e activitate de cercetare. Ponciful unității de grant a expresiei culinare autohtone în jurul sarmalelor și mititeilor, se spulberă pentru a face loc unei diversități feerice. Adevărului canonic i se substituie, salutar, sărbătoarea adevărurilor multiple, culese în fiecare sat, pe fiecare vale, ogradă cu ogradă. Suntem în plin postmodernism – vor spune câtiva universitari famelici. Aș! A se slabi! Suntem în plină tradiție, în tot ce are ea mai exuberant, mai firesc și mai apetisant”, conform lui Gabriel Liiceanu. Volumul reprezintă o invitație concretă la cunoaștere precum și la aprecierea hranei, dar de asemenea, poate fi un cadou exclusivist tuturor celor îndrăgostiți de viața frumoasă.

Comandă cartea aici

Ouăle de Paști – Artur Gorovei

Volumul de față reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradițiilor populare. Având ca punct de plecare prezența ouălor de Paști, a ouălor roșii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană și asiatică pentru a contura valențe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creștinătății.

Comandă cartea aici

Sarbatoarea Pastilor – traditii religioase, ritualuri si obiceiuri populare – Masa de Pasti

Toate bunătățile străbunicii zac în caiete prăfuite de rețete, abandonate. Ca să nu mai spun, cu jale mare, că marea bucătărie țărănească din România e încă nedescoperită! În aproape două sute de ani de existență modernă, s-au reușit (cu eforturi și sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a încercat să afle ce era mai la îndemână: cât de bine, de spectaculos și de divers mâncăm noi, românii, de două milenii. De fapt, întreaga Românie e încă o țară ne-descoperită (nu numai gastronomic), iar bucătăria românească a rămas, datorită nepăsării și ignoranței vechi de două sute de ani, extrem de reginalizată, insulară, aproape inaccesibilă. (Radu Anton Roman).

Comandă cartea aici

Spațiul și timpul în tradițiile românești – ediție alcatuită de Antoaneta Olteanu

Avem un loc, azi numit România, o locuire, românii, și un timp al acestei locuiri, aproape două milenii dacă includem și etnogeneza. Aceste două milenii înseamnă un timp „anume”, definit de ritmurile în care se desfășoară viața locuitorilor, de calendarul în care ea este organizată, spiritual, religios, ritualic, domestic, colectiv sau individual, la muncă sau în sărbătoare.

Întreaga lucrare este o compunere foarte precisă cu privire la viziunea, gândirea și proiecția românilor cu privire la locul lor și la organizarea vieții lor în curgerea timpului. Este o încântare să participi la spectacolul inimaginabil al desfășurării acelei vieți după canoane reale.Cartea este poate cea mai importantă consemnare unitarăîn patrimoniul imaterial al poporului român, este o reconstrucție migăloasă a imaginii lumii după credințele și tradițiile populare românești în format monumental.

Comandă cartea aici

Despre editura Paideia

Editura Paideia este fondată în 1990 și are logo-ul editura cărților de cultură; este cunoscută prin lucrările sale de referință, cu caracter academic și formativ; a publicat peste 500 de titluri, dintre care multe cu renume maxim (exemplu pentru traduceri noi și ediții critice: epopeile homerice, scrieri presocratice, dialoguri platoniciene, Metafizica, Politica și Categoriile lui Aristotel, Dionisie Pseudoaeropagitul, gnostici, Philon din Alexandria, Abelard, Bacon și Locke, Descartes, Kant și Hegel, Heidegger, Bulgakov și Berdiaev, Rilke, Borges, Derrida.

Target-ul editurii este format din intelectualitatea tânără și de vârstă medie, activă în viața academică sau implicată în viața culturală; în percepție publică, Paideia este o editură necomercială, elitară și intelectualistă, care, spre deosebire de celelalte concurente, nu face concesii cărții de consum imediat și rezistă, cu toate acestea, în mod miraculos; elementul de fond, care a fidelizat acest public, este consecvența cu care s-au editat în egală măsură cărțile de mare valoare ale culturii europene și naționale, dar și cercetări interesante ale specialiștilor români; o breșă în direcția publicului larg s-a produs prin editarea unor lucrări consacrate culturii tradiționale și, în mod special și spectaculos, odată cu apariția cărții de cultură etno-culinară Bucate vinuri și obiceiuri românești |880 pg. format mare| care în 10 ani a cunoscut trei ediții de mare succes și mai multe variante în limbile franceză și engleză. Decisivă pentru creșterea vizibilității editurii a fost împrejurarea că prima ediție l-a promovat pe autor |Radu Anton Roman| ca producător de emisiuni de televiziune pe tema bucătăriei tradiționale românești, iar acesta a promovat sistematic editura, timp de 8 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ