Patronatul producătorilor de medicamente are o solicitare pentru guvernul Dăncilă. „Oare când veți înțelege acest lucru?”

Patronatul producătorilor de medicamente are o solicitare pentru guvernul Dăncilă. „Oare când veți înțelege acest lucru?
Publicat: 22/04/2018, 11:24

Desemnarea ca domeniu strategic este, potrivit PRIMER, „singura soluție durabilă pentru ca pacienții să nu mai rămână fără medicamente”, iar România să devină un jucător important în acest sector în sud-estul Europei. „Solicităm Coaliției PSD-ALDE și Guvernului Viorică Dăncilă să acorde fabricării de medicamente aceeași atenție pe care o acordă domeniului IT și fabricării de automobile”, se arată în comunicat.

PRIMER atrage atenția că „România are fabrici care pot produce medicamentele despre care s-a arătat că au creat crize de-a lungul timpului (clonazepam, levodopa, acenocumarol, cisplatin, imunoglobuline, vaccinuri, și multe altele), însă lipsa unei strategii naționale a medicamentului și deficitul de comunicare și control au făcut ca viața pacienților să fie pusă în pericol, iar statul român să devină prizonierul unor interese la acest capitol”.

„Fabricile de medicamente din România, care în ultimii 10 ani au făcut obiectul unor extinderi și modernizări ce au însumat 500 de milioane de euro, pot produce orice medicament ieșit de sub patent, în orice formă de prezentare, însă autoritățile din instituțiile abilitate nu discută cu reprezentanții acestora”, a declarat Dragoș Damian, director executiv PRIMER. „Din acest motiv, pacienții trebuie să aștepte săptămâni în șir pentru ca medicamente uzuale cum sunt cele descrise mai sus să fie aduse pe nevoi speciale, din import”, a completat Damian.

„Această situație afectează nu numai pacienții, ci și economia României, deficiul de balanță comercială în domeniul farma fiind estimat la 2,25 miliarde de euro la nivelul anului 2017, asta însemnând aproape 15% din deficitul total al țării”, se menționează în comunicat.

„Singura soluție durabilă pentru ca pacienții români și economia țării să nu mai aibă de suferit o reprezintă desemnarea industriei farmaceutice drept domeniu economic strategic de interes național, decizie care va permite schimbarea legislației și crearea unor facilități de atragere de capital uman și financiar pentru fabricarea de medicamente. România deține tehnologia pentru a fabrica în țară toate medicamentele deficitare a căror lipsă a fost semnalată de pacienții români și poate atrage noi investiții, în așa fel încât crizele din trecut, artificiale sau nu, să nu se mai repete. Oare când vor înțelege autoritățile că în loc să plătim clawback pentru alții mai bine investim banii în extinderea și modernizarea producției în așa fel încât pacienții români să găsească medicamentele de care au nevoie iar România să devină cel mai mare exportator din Europa de Sud-Est?”, a subliniat Dragoș Damian.

Potrivit datelor PRIMER, România exportă medicamente în valoare de circa 350 de milioane de euro, în vreme ce țări ca Ungaria, Cehia, Polonia și Croația depășesc 1 miliard de euro, chiar 2 miliarde de euro în exporturi.

Din PRIMER fac parte cele mai importante fabricile de medicamente Ac Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, Vim Spectrum.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii