Patronatul producătorilor de medicamente are o solicitare pentru guvernul Dăncilă. „Oare când veți înțelege acest lucru?”

Redactor:
Dan Straut
Patronatul producătorilor de medicamente are o solicitare pentru guvernul Dăncilă. „Oare când veți înțelege acest lucru?”
Detalii pe gândul

Desemnarea ca domeniu strategic este, potrivit PRIMER, „singura soluție durabilă pentru ca pacienții să nu mai rămână fără medicamente”, iar România să devină un jucător important în acest sector în sud-estul Europei. „Solicităm Coaliției PSD-ALDE și Guvernului Viorică Dăncilă să acorde fabricării de medicamente aceeași atenție pe care o acordă domeniului IT și fabricării de automobile”, se arată în comunicat.

PRIMER atrage atenția că „România are fabrici care pot produce medicamentele despre care s-a arătat că au creat crize de-a lungul timpului (clonazepam, levodopa, acenocumarol, cisplatin, imunoglobuline, vaccinuri, și multe altele), însă lipsa unei strategii naționale a medicamentului și deficitul de comunicare și control au făcut ca viața pacienților să fie pusă în pericol, iar statul român să devină prizonierul unor interese la acest capitol”.

„Fabricile de medicamente din România, care în ultimii 10 ani au făcut obiectul unor extinderi și modernizări ce au însumat 500 de milioane de euro, pot produce orice medicament ieșit de sub patent, în orice formă de prezentare, însă autoritățile din instituțiile abilitate nu discută cu reprezentanții acestora”, a declarat Dragoș Damian, director executiv PRIMER. „Din acest motiv, pacienții trebuie să aștepte săptămâni în șir pentru ca medicamente uzuale cum sunt cele descrise mai sus să fie aduse pe nevoi speciale, din import”, a completat Damian.

„Această situație afectează nu numai pacienții, ci și economia României, deficiul de balanță comercială în domeniul farma fiind estimat la 2,25 miliarde de euro la nivelul anului 2017, asta însemnând aproape 15% din deficitul total al țării”, se menționează în comunicat.

„Singura soluție durabilă pentru ca pacienții români și economia țării să nu mai aibă de suferit o reprezintă desemnarea industriei farmaceutice drept domeniu economic strategic de interes național, decizie care va permite schimbarea legislației și crearea unor facilități de atragere de capital uman și financiar pentru fabricarea de medicamente. România deține tehnologia pentru a fabrica în țară toate medicamentele deficitare a căror lipsă a fost semnalată de pacienții români și poate atrage noi investiții, în așa fel încât crizele din trecut, artificiale sau nu, să nu se mai repete. Oare când vor înțelege autoritățile că în loc să plătim clawback pentru alții mai bine investim banii în extinderea și modernizarea producției în așa fel încât pacienții români să găsească medicamentele de care au nevoie iar România să devină cel mai mare exportator din Europa de Sud-Est?”, a subliniat Dragoș Damian.

Potrivit datelor PRIMER, România exportă medicamente în valoare de circa 350 de milioane de euro, în vreme ce țări ca Ungaria, Cehia, Polonia și Croația depășesc 1 miliard de euro, chiar 2 miliarde de euro în exporturi.

Din PRIMER fac parte cele mai importante fabricile de medicamente Ac Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-Eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, Vim Spectrum.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Ce se întâmplă dacă vii fără mască la vot. Raed Arafat tocmai a făcut anunțul
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Pensia pe care o câștigă Ion Țiriac este FABULOASĂ! N-o să crezi însă ce a...
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide