Elan Schwartzenberg, acuzat de corupție, a cerut lămuriri privind rolul SRI în dosarul său, în care e implicat și Radu Mazăre

Elan Schwartzenberg, acuzat de corupție, a cerut lămuriri privind rolul SRI în dosarul său, în care e implicat și Radu Mazăre
Publicat: 30/04/2018, 13:44
Actualizat: 30/04/2018, 15:25

„Vrem și noi să deslușim implicarea Serviciului Român de Informații – dacă ea există – în această cauză, pentru că sunt indicii la dosar că ar fi existat o cooperare, cel mai probabil în baza protocolului de acum cunoscut. Sunt la dosar inclusiv acte de cercetare penală făcute de unități militare ale SRI. (…) Noi deja am formulat cerere de anulare a urmăririi penale. Evident că actele de cercetare penală făcute de SRI se cuvine să fie lovite de nulitate absolută. În mod expres, le este interzisă desfășurarea unor asemenea acte”, a declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, Florin Cojocaru, avocatul lui Elan Schwartzenberg.

Discuțiile pe marginea solicitării omului de afaceri au fost programate de către magistrații Tribunalului București pentru termenul din 31 mai.

Procurorii anticorupție au cerut, în urmă cu doi ani, arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg, acesta fiind cercetat în dosarul în care Radu Mazăre a fost trimis în judecată, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” -, pentru a îl ajuta pe acesta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

„În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuțiilor de serviciu cât și în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câștigarea, de către firma respectivă, în condiții avantajoase, a unei licitații având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, a precizat DNA, la acea vreme.

„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăți offshore (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operațiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real și puse în executare de o altă persoană”, au mai spus procurorii.

Cauza este disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată Radu Mazăre, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” -, pentru a îl ajuta pe aceasta să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?