Trump, mesaj ciudat după ce a retras SUA din Acordul nuclear. Președintele american amenință Iranul că „se va întâmpla ceva” dacă nu acceptă noi negocieri

Trump, mesaj ciudat după ce a retras SUA din Acordul nuclear. Președintele american amenință Iranul că se va întâmpla ceva dacă nu acceptă noi negocieri
Publicat: 09/05/2018, 21:39

Donald Trump a anunțat marți retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat în anul 2015 de marile puteri cu Iranul. Rusia, Uniunea Europeană și Iranul au anunțat că vor menținerea Acordului atomic.

Însă Donald Trump a declarat miercuri seară că regimul de la Teheran este obligat să revină la masa negocierilor, în caz contrar amenințând cu efecte grave. Referindu-se la atitudinea regimului de la Teheran, care nu vrea renegocierea Acordului, Donald Trump a afirmat: „Vor negocia ori se va întâmpla ceva. Și sper că nu va fi cazul”.

Întrebat ce va face dacă Teheranul va relua activitățile nucleare, Donald Trump a amenințat: „Iranul va afla; Eu aș sfătui Iranul să nu relanseze programul nuclear; i-aș sfătui cu tărie. Dacă vor face acest lucru, vor exista consecințe grave”, a avertizat Donald Trump înaintea unei ședințe cu membrii Administrației de la Washington, potrivit postului i24news.tv, site-ului Politico.com și revistei germane Focus.

Marți, Donald Trump semnalase disponibilitatea elaborării unui „nou” Acord cu Teheranul.

Donald Trump a anunțat marți seară decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”, „decăzut și putred”, o „rușine” pentru el, în calitatea de „cetățean american”. Liderul de la Casa Albă susține că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

„După consultări cu aliații, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activitățile atomice iraniene. Anunț astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian”, a afirmat Donald Trump. „Imediat, voi semna un decret prezidențial prin care voi începe reactivarea sancțiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancțiuni economice. Orice națiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancționată puternic de Statele Unite. America nu va fi ținută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca orașele americane să fie amenințate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obțină acces la cele mai letale arme de pe Terra. „Decizia de astăzi transmite un mesaj esențial: Statele Unite nu mai lansează amenințări fără conținut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură”, a subliniat marți seară liderul de la Casa Albă.

Iranul și marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală și semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudită a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. În acest context, președintele SUA, Donald Trump, semnalase în mod repetat intenția de a nu prelungi participarea SUA la acest tratat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...