Tăriceanu, despre discuția cu liderul ALDE Europa: A întrebat ce se întâmplă aici?

Tăriceanu, despre discuția cu liderul ALDE Europa: A întrebat ce se întâmplă aici?
Publicat: 18/05/2018, 23:05
Actualizat: 25/03/2019, 21:23

„Președintele ALDE a rămas în mod evident foarte afectat de aceste lucruri. Aceste protocoale au adăugat la lege s-au suprapus au scurtcircuitat Parlamentul. (…) Hans van Baalen m-a întrebat: > I-am spus >, dar cum să explice că 10 ani au avut MCV și în acest timp s-a dezvoltat o cangrenă uriașă? Ei sunt pe picior greșit. Au două variante, ambele proaste: ori să recunoască faptul că nu și-au făcut treaba sau să spună cu nu au văzut și atunci înseamană că au închis ochii. Van Baalen a spus: >”,a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

Șeful Senatului a vorbit și despre arhiva SIPA și implicațiile acesteia.

„Am discutat subiectul referendumului pe baza semnăturilor coaliției pentru familie, având în vedere că noi susținem fără echivoc drepturile și libertățile individuale și a fost un prilej bun de a le da informatii corecte si complete despre ce s-a întâmplat în România ultimilor ani despre derapaje, abuzuri și excese care au dus la încălcarea drepturilor cetățenilor. Am pus accent pe această modalitate ilegală de funcționare a instituțiilor represive ale statului, ale serviciilor secrete- procuratură, protocoale ieșite la suprafață, la prevederile protocoalor și faptul că cel mai probabil datele extrase din Arhiva SIPA și legătura cu magistrații să fi fost folosite ca instrumente de șantaj și control, de cumințire asupra unora dintre cei care lucrează în magistratură.”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, pentru MEDIAFAX.

Președintele ALDE Europa, Hans van Baalen, a declarat vineri, în urma întâlnirilor oficiale pe care le-a avut în timpul vizitei în București, că este preocupat de protocoalele secrete între SRI și instituțiile din domeniul justiției, ele reprezentând un aspect negativ.

„Am spus că sunt preocupat de protocoalele secrete și să aruncăm o privire și asupra observațiilor domnului Timmermans și ale Consiliului Europei asupra acestor protocoale, pentru că este un lucru rău și sper că va fi schimbat. Celelalte aspecte legate de consolidarea statutului judecătorilor și magistraților sunt, de asemenea, importante”, a declarat Hans van Baalen, potrivit unui comunicat de presă remis de MEDIAFAX.

Liderul ALDE Europa a precizat că în cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte precum statul de drept, reforma din domeniul justiției, aranjamentele secrete dintre serviciile secrete și instituțiile din justiție. Hans van Baalen a precizat că „aranjamentele secrete dintre serviciile secrete, DNA și alte servicii [instituții] nu există în țara mea. Eu sunt din Olanda și în țara mea avem o lege, dar nu avem protocoale secrete. Așa că am discutat acest aspect, am discutat despre subiecte precum referendumul referitor la căsătorie în constituție, toate acele subiecte pe care trebuie să le dezbatem în UE”.

Președintele ALDE Europa le-a sugerat partidelor aflate la putere, dar și celor din opoziție să găsească un consens politic pentru a putea avea o viziune mai amplă asupra subiectelor de interes național.

O delegație de europarlamentari ai ALDE Europa s-a aflat, în perioada 17 – 18 mai, într-o vizită în România. Delegația a fost condusă de președintele ALDE Europa Hans van Baalen iar din componența acesteia au făcut parte europarlamentarii ALDE Europa Ilhan Kyuchyuk, vicepreședinte al ALDE Europa și Fredrick Federley. Scopul vizitei la București al europarlamentarilor ALDE a fost acela de a discuta cu partidele de guvernământ, cu partide de opoziție, ONG-uri, mass-media, pentru a evalua situația din România.

Delegația a avut vineri o întrevedere și cu președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ