Opoziția acuză că noul Cod penal este CU DEDICAȚIE PENTRU DADDY. Dragnea: Nu cred că O SĂ SCAP

Opoziția acuză că noul Cod penal este CU DEDICAȚIE PENTRU DADDY. Dragnea: Nu cred că O SĂ SCAP
Publicat: 05/07/2018, 08:30
Actualizat: 26/03/2019, 14:28

Procurorul general, AugustinLazăra declarat miercuri, la sediul CSM, că modificarea codurilor penale dezincriminează abuzul în serviciu, subliniind că – dacă legea ar fi fost în vigoare – toți cei 2.099 de funcționari publici inculpați în ultimiii 4 ani pentru abuz în serviciu ar fi fost achitați.

„În ultimii patru ani, au fost trimiși în judecată 2.099 de inculpați, funcționari publici, aleși locali, județeni la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu,” explică Lazăr. „Am căutat printre acești inculpați, să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude. Nu am găsit NICI UN CAZ. Ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracțională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofistifcat. Presupune mereu folosirea unor terți, paravan, oameni de paie, care primesc foloasele respective și dispar.”

Procurorul general a remarcat că, până în prezent, nici o altă lege nu a fost adoptată cu atâta grabă..

„În mod surprinzător, aparența acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaților și nu după standardele pe care trebuie să le adoptăm,” adaugă Lazăr. „Potrivit acestui proiect de articol, infracțiunea de abuz în serviciu ar fi dezincriminată, ceea ce ar rămâne în Codul Penal, este doar o formă de text care ar indica faptul că nu s-a abrogat abuzul în serviciu total, însă în practică, dacă în ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să privească tipologia reținută în text, înseamnă că textul este formal. Ar rezulta că cei 2.099 de inculpați ar fi achitați, iar prejudiciul de 4 miliarde lei nu ar mai fi recuperat.”

Președintele PSD Liviu Dragnea consideră criticile aduse noului Cod penal niște „petarde” imposibil de demonstrat și se declară pesimist în privința șansei de a scăpa de pușcărie.

„M-am săturat de petardele aruncate în spațiul public. Decizia luată acum un an și jumătate de Iohannis și de un grup de oameni cu puteri oculte a fost ca eu SĂ FIU ANIHILAT. Că acum e vorba de abuzul în serviciu… Mâine pot să facă 2.000 de dosare,” acuză Dragnea. „Când și-au pus o țintă, nu ezită, pentru că destinul joacă pierderea unei puteri inimaginabile pe care au avut-o și încă o mai au, o putere ocultă, nelegitimă. Dar pentru a lăsa ca mii de oameni din România nevinovați să tremure în fața instanței, până aud sentința și să nu știe dacă rămân în libertate așa ceva nu poate fi acceptat.”

În ciuda valului de acuzații că modificările Codului penal i-au fost dedicate, președintele PSD se victimezază și nu crede că va scăpa de soarta hărăzită de Statul Paralel.

„Dacă se adoptă înainte, era tot pentru mine, dacă se adoptă după, e tot pentru mine,” mai spune Dragnea. „O spun de un an și ceva de zile, le-am spus-o și colegilor mei, că mi-am asumat și în campania electorală și ulterior, știam ce mă așteaptă și știu ce mă așteaptă. Numai că eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție. Foarte simplu!V-o spun pe românește, ca la noi în Teleorman. Vreau să duc această luptă până când orice cetățean poate avea încredere în Justiție. NU CRED CĂ O SĂ SCAP, dar vreau, împreună cu colegii mei să știu că lăsăm o țară mai bună și din punct de vedere al libertăților și drepturilor fundamentale și din punct de vedere economic.”

Într-un punct de vedere remis agenției Mediafax,Comisia Europeanăconfirmă că urmărește cu tot mai mare îngrijorare evoluțiile din România și că nu va ezitasă treacă la acțiuniunde va fi necesar pentru asigurarea compatibilității cu tratatele europene.

„Comisia Europeană urmărește îndeaproape și cu preocupăridin ce în ce mai marievoluțiile din România. Noi, la fel ca și alți parteneri internaționali și state membre, am subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupției și asigurarea unei justiții independente și profesioniste au oimportanță foarte mare. Aceasta este și esența rapoartelor MCV. EsteCRUCIALpentru România să intensifice eforturile și să evite regresele de la realizările înregistrate în trecut”, se arată într-un răspuns al unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„În acest context,urmărim îndeaproapereformele în sistemul judiciar și ale codurilor penale din România. Observăm că reforma Codului Penal a fost adoptată de Parlamentul român,” precizează sursa citată. „Vom examina versiunile finale ale acestor legi pentru a observa compatibilitatea cu reglementările relevante ale UE în domeniul justiției penale și cu standardele internaționale. În calitatea de garant al tratatelor europene, nu vom ezitasă trecem la acțiuneunde va fi necesar pentru a asigura această compatibilitate.”

Liviu Dragnea înainte de votul final pentru noul Cod penal

Președintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat nemulțumit de presiunile care se fac din toate direcțiile asupra Parlamentului, pentru a vota într-un fel sau altul, deși mai există filtre constituționale prin care legile trebuie să treacă până vor intra în vigoare.

„Până la urmă, noi suntem în situația în care Parlamentul României este amenințat din toate părțile, este presat din toate părțile să voteze într-un fel sau altul sau să nu voteze într-un fel sau altul. Când Parlamentul sau altcineva a făcut presiuni asupra altei instituții să nu adopte o decizie într-un fel sau altul?”, se întreabă Dragnea. „E momentul să răspund și la aceste critici, numai că vreau să le citesc cu atenție. Parlamentul are niște atribuții foarte serioase în arhitectura statului român, anume atributul fundamental al legiferării. Aceste amendamente care au fost aprobate, după ce se aprobă aici, trec prin filtrul constituțional, o să treacă sigur și prin trimiterea la Parlament, o să se mai analizeze încă o dată.”

După aprobarea noului Cod penal în camera Deputaților, președintele Klaus Iohannis a criticat modificările aduse și a anunțat că va contesta legea la Curtea Constituțională.

„Modificările care s-au făcut sunt în bună măsură, fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare și am de gând să folosesc toate instrumentele constituționale pentru a contesta Codul penal și de procedură penală”, a declarat Iohannis. „Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității. Este profund dăunătoare democrației. În primul rând, parlamentul trebuie să-și dea atenția cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament, un simulacru de dezbatere în Camera Deputaților și acest lucru e profund dăunător. PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare.”

Și PNL anunță că vor contesta Codul penal la CCR.

„Dragnea si Tariceanu au fortat adoptarea unui Cod Penal care serveste doar infractorilor si este impotriva cetatenilor romani corecti, cinstiti, care au respect fata de lege, pe care ii expune riscului major de a fi vicime ale infractionalitatii scapate de sub control,” scrie președintele PNL pe Facebook. „Romania va avea de suferit din cauza acestor iresponsabili, obsedati de distrugerea sistemului de justitie din Romania, disperati sa isi scape pielea.”

La rândul său, Dan Barna, președintele USR îi asigură pe români că modificarea Codului penal nu va intra în vigoare în forma votată miercuri. „O vom contesta la CCR, vom atrage atenția Comisiei de la Veneția, Comisiei Europene, partenerilor noștri interni și externi,” explică Barna. „Dumneavoastră, cetățenii, semnați inițiativa cetățenească#farapenali. 500.000 de români îl pot demite pe Liviu Dragnea!”

Președintele PMP Eugen Tomac a susținut miercuri că singurul motiv al aprobării noului Cod penal este protejarea lui Liviu Dragnea.

„Modul în care partidul-stat alege să guverneze astăzi este de-a dreptul abominabil,” acuză Tomac. „În loc să ne aliniem statelor dezvoltate europene, prin acțiunile puterii nu putem fi decât exemplu de iresponsabilitate și nesimțire. Program de guvernare măreț, strategii nenumărate, planuri de fezabilitate – toate sunt doar niște nume pompoase, potrivite pentru discursurile propagandistice și mincinoase. În realitate, singurul plan este protejarea lui Daddy și a celor ca el.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?