Gabriel Oprea își vrea DOCTORATUL înapoi. Teza sa de doctorat e considerată UN PLAGIAT

Publicat: 13/07/2018, 14:06
Actualizat: 25/03/2019, 22:35

Fostul vicepremier Gabriel Oprea pretinde că lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat și va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce instanța i-a respins acțiunea îndreptată împotriva Ministerului Educației și Guvernului, care i-au retras titlul de doctor.

„În legătură cu teza de doctorat, spun încă o dată că lucrarea mea NU ESTE UN PLAGIAT,” afirmă Oprea. „Astăzi vorbim despre o hotărâre judecătorească în prima instanță, care nu se bucură de autoritate de lucru judecat. Aștept comunicarea acesteia pentru a cunoaște motivele avute în vedere de către instanță la respingerea cererii mele. Voi declara recurs, urmând să se pronunțe definitiv Înaltă Curte de Casație și Justiție.”

Gabriel Oprea

El acuză că tema plagiatului din teza sa de doctorat reprezintă un atac politic concertat și foarte bine construit pe „intelligence”.

„Pentru cei care și-au făcut un scop din a mă ataca politic, nu contează verdictul de neplagiat dat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, singurul organism abilitat pentru soluționarea acestui tip de sesizări la nivel național. Nici faptul că, pentru verificarea tezei, acest for a apelat la specialiști recunoscuți și de prestigiu în domeniul juridic,” adaugă Oprea. „Hotărârea adoptată de toți cei nouă membri ai Consiliului a fost foarte clară: Suspiciunea de plagiat nu se confirmă. Această hotărâre este definitivă, nu a fost atacată în justiție și produce efecte juridice în continuare. În ciudă acestei decizii, atacurile politice au continuat, s-au intensificat, folosindu-se această doamnă Șercan, și acuzată că a plagiat bucăți întregi din lucrarea să de licență. Această doamnă care, în lacrimi, într-un acces de conștiință, pe postul național de televiziune, a spus despre sine că este o impostoare, că nu poate pretinde că este o profesionistă a presei, că a făcut compromisuri și nu ar trebui să se afle în emisiunea . este o temă politică apărută în spațiul public în vară anului 2015, când eu aveam în sondaje 32% din încrederea populației, iar UNPR 10%. Lansarea acestei teme de atac a fost doar începutul, a fost urmată de dosare, procese. Am încredere că mi se va face dreptate în toate aceste dosare, că Adevărul va învinge. Merg înainte cu Dumnezeu”.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a rămas fără titlul de doctor în 2016. Lucrarea sa de doctorat, „Procedura plângerii prealabile„, fusese susținută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității din București, coordonator fiind profesorul universitar Ion Neagu.

În iulie 2015, Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației a decis într-un timp record că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier, nu se confirmă. Pe de altă parte, Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea și a declarat că, în mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind „COPIATE INTEGRAL„.

Gabriel Oprea la Ziua Poliției

Pe 26 iulie 2016, Comisia de experți din cadrul CNATDCU care a analizat teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a dat verdict de plagiat. Totodată, pe 29 august, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a respins contestația fostului vicepremier privind verdictul de plagiat, cu 31 voturi pentru și 2 împotrivă.

Fostul ministru a anunțat apoi, pe pagina sa de Facebook, că se va adresa instanței după ce CNATDCU i-a respins contestația la verdictul de plagiat, susținând că nu i-a fost respectat dreptul la apărare și că nu s-a numit singur doctor.

Pe 2 septembrie 2016, ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii