Ministerul Justiției vrea să construiască mii de locuri de detenție până în anul 2024

Publicat: 30/08/2018, 20:01

Ministerul Justiției supune dezbaterii un proiect de achiziție a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenție din sistemul ANP, întrucât există un deficit de 3.843 de spații. Proiectul arată că vor fi construite mii de spații de detenție, până în 2024.

„Se autorizează Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenție la Penitenciarul Bistrița – județul Bistrița – Năsăud, Penitenciarul Botoșani – județul Botoșani, Penitenciarul Galați – județul Galați, Penitenciarul Gherla – județul Cluj, Penitenciarul Iași – județul Iași, Penitenciarul Mioveni – județul Argeș, Penitenciarul Constanța – Poarta Albă – județul Constanța și la Penitenciarul Târgu Jiu – județul Gorj. Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor răspund pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

Nota de fundamentare a proiectului arată că la data de 17.07.2018 la nivelul sistemului administrației penitenciare erau în custodie 22.394 deținuți, rezultând un deficit de 3.843 locuri raportat la spațiul individual de 4 metri pătrați, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus.

„Infrastructura sistemului administrației penitenciare, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar romanesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant pentru crearea unor condiții de detenție corespunzătoare îl constituie și numărul mare de hotărâri și decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condițiile de detenție, majoritatea referindu-se la condițiile de cazare”, este prevăzut în nota de fundamentare.

În cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanțelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluționat prin hotărâri și decizii un număr total de 378 cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor închise în sistemul penitenciar, pentru condițiile de detenție în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 de euro, arată sursa citată.

Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează: Etapa I: 2018 – locuri noi de cazare – 316, locuri modernizate – 500; Etapa II: 2020 – locuri noi de cazare – 44; Etapa III: 2021 – locuri noi de cazare – 508, locuri modernizate – 85; Etapa IV: 2022 – locuri noi de cazare – 3997, locuri modernizate – 666; Etapa V: 2023 – locuri noi de cazare – 2730; Etapa VI: 2024 – locuri noi de cazare – 500 – Penitenciarul P47-Berceni (500).

„Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziția studiilor de fezabilitate mai sus-menționate au fost incluse în bugetul aprobat Administrației Naționale a Penitenciarelor; prin urmare nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat”, mai arată nota de fundamentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
WhatsApp nu mai oferă gratuit o funcție importantă. Utilizatorii, obligați să facă abonament
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro