Cel mai mare ORGANISM VIU din lume moare încet, dar sigur, după intervenția OAMENILOR. Colonia de copaci are o vârstă de 80.000 de ANI

Cel mai mare ORGANISM VIU din lume moare încet, dar sigur, după intervenția OAMENILOR. Colonia de copaci are o vârstă de 80.000 de ANI
Publicat: 18/10/2018, 09:25

Colonia de plopi tremurători conține 40.000 de copaci, clone cu material genetic identic, însemnând că pot fi considerate „un singur organism”, scrie The Independent.

Are o vechime de 80.000 de ani și este considerată unul din cele mai vechi ORGANISME, dar și cel mai greu și mare, la nivel planetar.

În total, copacii, care au fost „născuți” dintr-un singur arbore-clonă, acoperă 43 de hectare din Parcul Național Fishlake, Utah, Statele Unite ale Americii.

foto: Departamentul de Agricultură al SUA

Anii recenți au adus însă o tragedie pentru cel mai mare organism viu din lume. În ciuda eforturilor, oamenii de știință cred că minunea naturii va muri peste câteva decenii, din cauza intervenției UMANE.

„Chiar dacă Pando a rezistat mii de ani – nu avem o metodă de a repara vârsta – se prăbușește sub privirea noastră”, a declarat Paul Rogers, profesor și ecologist la Universitatea de Stat Utah.

După ce a analizat starea Pando, profesorul Rogers și colegul lui, Darren McAvoy, au examinat o fotografie aeriană secvențială, realizată din imagini din ultimii 72 de ani, care relevă starea degradantă a pădurii.

Pădurea a devenit tot mai rară, oamenii au tăiat mari părți din ea. Seceta și incursiunea cerbilor înfometați au compromis, de asemenea, eforturile de revigorare a coloniei.

„După investiția masivă în protejarea clonei simbolice Pando, suntem dezamăgiți de rezultate”, a mărturisit profesorul Rogers.

Încercările de a proteja pădurea prin amplasarea unui gard împotriva cerbilor și crearea unui țarc pentru pui au dat semne de reușită. Totuși, când aceste metode au fost extinse, nu au izbutit să țină animalele la distanță.

Rogers a spus că viețuitoarele și-au făcut loc prin punctele slabe și au sărit cumva gardurile. În calitate de director al Alianței Vestice pentru Plopi, profesorul Rogers a încercat să protejeze colonia Pando.

„Dincolo de valorile ecologice, Pando este un simbol al conexiunii om-natură. Ne oferă o mare biodiversitate. Munca pentru mega-conservare trebuie întețită, trebuie să renunțăm la abordările specie-habitat, specifice omului. Ar fi PĂCAT să fim martori la reducerea masivă a pădurii, declinul nu este reversibil”, a declarat Rogers.

Pando face parte dintr-un grup restrâns de concurenți pentru titlul de „cel mai mare organism viu„, alături de o colonie de ciuperci din Oregon și coloniile clonate și iarba-de-mare Posidonia oceanica (Neptun).

foto: youtube.com

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana