Cel mai mare ORGANISM VIU din lume moare încet, dar sigur, după intervenția OAMENILOR. Colonia de copaci are o vârstă de 80.000 de ANI

Cel mai mare ORGANISM VIU din lume moare încet, dar sigur, după intervenția OAMENILOR. Colonia de copaci are o vârstă de 80.000 de ANI
Publicat: 18/10/2018, 09:25

Colonia de plopi tremurători conține 40.000 de copaci, clone cu material genetic identic, însemnând că pot fi considerate „un singur organism”, scrie The Independent.

Are o vechime de 80.000 de ani și este considerată unul din cele mai vechi ORGANISME, dar și cel mai greu și mare, la nivel planetar.

În total, copacii, care au fost „născuți” dintr-un singur arbore-clonă, acoperă 43 de hectare din Parcul Național Fishlake, Utah, Statele Unite ale Americii.

foto: Departamentul de Agricultură al SUA

Anii recenți au adus însă o tragedie pentru cel mai mare organism viu din lume. În ciuda eforturilor, oamenii de știință cred că minunea naturii va muri peste câteva decenii, din cauza intervenției UMANE.

„Chiar dacă Pando a rezistat mii de ani – nu avem o metodă de a repara vârsta – se prăbușește sub privirea noastră”, a declarat Paul Rogers, profesor și ecologist la Universitatea de Stat Utah.

După ce a analizat starea Pando, profesorul Rogers și colegul lui, Darren McAvoy, au examinat o fotografie aeriană secvențială, realizată din imagini din ultimii 72 de ani, care relevă starea degradantă a pădurii.

Pădurea a devenit tot mai rară, oamenii au tăiat mari părți din ea. Seceta și incursiunea cerbilor înfometați au compromis, de asemenea, eforturile de revigorare a coloniei.

„După investiția masivă în protejarea clonei simbolice Pando, suntem dezamăgiți de rezultate”, a mărturisit profesorul Rogers.

Încercările de a proteja pădurea prin amplasarea unui gard împotriva cerbilor și crearea unui țarc pentru pui au dat semne de reușită. Totuși, când aceste metode au fost extinse, nu au izbutit să țină animalele la distanță.

Rogers a spus că viețuitoarele și-au făcut loc prin punctele slabe și au sărit cumva gardurile. În calitate de director al Alianței Vestice pentru Plopi, profesorul Rogers a încercat să protejeze colonia Pando.

„Dincolo de valorile ecologice, Pando este un simbol al conexiunii om-natură. Ne oferă o mare biodiversitate. Munca pentru mega-conservare trebuie întețită, trebuie să renunțăm la abordările specie-habitat, specifice omului. Ar fi PĂCAT să fim martori la reducerea masivă a pădurii, declinul nu este reversibil”, a declarat Rogers.

Pando face parte dintr-un grup restrâns de concurenți pentru titlul de „cel mai mare organism viu„, alături de o colonie de ciuperci din Oregon și coloniile clonate și iarba-de-mare Posidonia oceanica (Neptun).

foto: youtube.com

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Loredana Groza și Andrei Boncea divorțază după 22 de ani? Ce spune renumitul producător despre...
De unde are Emma Răducanu cicatricea urâtă de pe picior!
Lovitură de TEATRU! Pensiile pot fi MAJORATE. Cine MINTE, de fapt
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Dieselgate 2.0: Se anunță mari probleme pentru Volkswagen și motorul Diesel
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Marcela Fota, tragedie multiplă: 'A murit şi el
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
În viitorul apropiat, ne vom încărca toate dispozitivele cu același încărcător
ELEV bătut cu BESTIALITATE, la LICEUL SPORTIV din CONSTANŢA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Klaus Iohannis e în stare de ȘOC! Ce i se pregătește președintelui României. Se întâmplă...
Persoana din umbră care o ajută pe Monica Gabor. Columbeanu va vărsa lacrimi amare: „Tânăr...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...