Cel mai mare ORGANISM VIU din lume moare încet, dar sigur, după intervenția OAMENILOR. Colonia de copaci are o vârstă de 80.000 de ANI

Redactor:
Silviu Bănilă
Oamenii de știință avertizează că o pădure străveche, considerată ca fiind „cel mai MARE organism VIU din lume", moare încet, dar sigur, sub privirile noastre, în ciuda eforturilor de conservare.

Colonia de plopi tremurători conține 40.000 de copaci, clone cu material genetic identic, însemnând că pot fi considerate „un singur organism”, scrie The Independent.

Are o vechime de 80.000 de ani și este considerată unul din cele mai vechi ORGANISME, dar și cel mai greu și mare, la nivel planetar.

În total, copacii, care au fost „născuți” dintr-un singur arbore-clonă, acoperă 43 de hectare din Parcul Național Fishlake, Utah, Statele Unite ale Americii.

foto: Departamentul de Agricultură al SUA

Anii recenți au adus însă o tragedie pentru cel mai mare organism viu din lume. În ciuda eforturilor, oamenii de știință cred că minunea naturii va muri peste câteva decenii, din cauza intervenției UMANE.

„Chiar dacă Pando a rezistat mii de ani – nu avem o metodă de a repara vârsta – se prăbușește sub privirea noastră”, a declarat Paul Rogers, profesor și ecologist la Universitatea de Stat Utah.

După ce a analizat starea Pando, profesorul Rogers și colegul lui, Darren McAvoy, au examinat o fotografie aeriană secvențială, realizată din imagini din ultimii 72 de ani, care relevă starea degradantă a pădurii.

Pădurea a devenit tot mai rară, oamenii au tăiat mari părți din ea. Seceta și incursiunea cerbilor înfometați au compromis, de asemenea, eforturile de revigorare a coloniei.

„După investiția masivă în protejarea clonei simbolice Pando, suntem dezamăgiți de rezultate”, a mărturisit profesorul Rogers.

Încercările de a proteja pădurea prin amplasarea unui gard împotriva cerbilor și crearea unui țarc pentru pui au dat semne de reușită. Totuși, când aceste metode au fost extinse, nu au izbutit să țină animalele la distanță.

Rogers a spus că viețuitoarele și-au făcut loc prin punctele slabe și au sărit cumva gardurile. În calitate de director al Alianței Vestice pentru Plopi, profesorul Rogers a încercat să protejeze colonia Pando.

„Dincolo de valorile ecologice, Pando este un simbol al conexiunii om-natură. Ne oferă o mare biodiversitate. Munca pentru mega-conservare trebuie întețită, trebuie să renunțăm la abordările specie-habitat, specifice omului. Ar fi PĂCAT să fim martori la reducerea masivă a pădurii, declinul nu este reversibil”, a declarat Rogers.

Pando face parte dintr-un grup restrâns de concurenți pentru titlul de „cel mai mare organism viu„, alături de o colonie de ciuperci din Oregon și coloniile clonate și iarba-de-mare Posidonia oceanica (Neptun).

foto: youtube.com

Inchide