Peste 90% din suprafața locuită a României, în zone de RISC SEISMIC. Bucureștiul, printre cele mai VULNERABILE orașe din lume

Peste 90% din suprafața locuită a României, în zone de RISC SEISMIC. Bucureștiul, printre cele mai VULNERABILE orașe din lume
Publicat: 03/11/2018, 19:43

„Peste 90% din suprafață se regăsește în zone de risc, iar Bucureștiul este unul dintre cele mai vulnerabile orașe din lume”, declară Nicoleta Radu, directorul general al PAID România.

În ultimii 100 de ani, 13 cutremure semnificative au avut loc în România. Au provocat 2.630 de decese raportate în mod oficial și au afectat mai mult de 400.000 de persoane, mai arată datele PAID România. Doar pagubele cauzate de cutremurul din 1977 depășesc 2 miliarde de dolari.

În schimb, cutremurul din noaptea de 27-28 octombrie, care a fost cel mai puternic din ultimii 14 ani, de 5,8 grade pe scara Richter, nu a provocat daune sau victime înregistrate.

Din totalul de aproximativ 9 milioane de locuințe existente pe teritoriul țării noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate, conform datelor PAID România. Celelalte 7,3 milioane de locuințe, nu sunt protejate de o polița de asigurare care să le permită remedierea pagubelor produse de cutremur.

Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce în tragedii de familie pentru cei ale căror locuințe sunt expuse în față cutremurelor. Mulți ar putea află numai când e prea târziu că persoanele care nu își asigură locuințele nu beneficiază, în cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor. Deși poate nu au fost amendați pentru că nu au încheiat o asigurare obligatorie a locuinței, autoritățile nu pot să le acorde sprijin financiar în caz de nevoie”, completează Nicoleta Radu.

Primarul general Gabriela Firea a declarat vineri că legislația privind refacerea clădirilor cu risc seismic trebuie schimbată deoarece, dacă într-un imobil cu 100 de proprietari unul nu-și dă acordul pentru refacere, primăria nu poate face nimic.

„Din cele 343 de clădiri cu risc seismic grad 1 putem afirma că în 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. În 41 au început deja să lucreze angajații, adică sunt deschise șantiere, iar în celelalte 55 sunt în stadii premergătoare de punere în siguranță. Subliniez că, din neferire, deși încă din vara lui 2016 am atras atenția atât Guvernului cât și Parlamentului că legea nu ne sprijină, este învechită, este din 1994 și nu avem posibilitatea să putem să consolidăm atât cât este nevoie și cât ne-am dori”, a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Marius Coaje, consilierul primarului general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că imobilele cu risc seismic grad I din Capitală „pot cădea oricând” însă, pericolul cel mai mare îl constituie fațadele acestor clădiri. În aceste blocuri locuiesc aproape 9.000 de persoane.

Aceste clădiri pot cădea oricând. Nu cred că o să vedem blocuri căzând pe stradă, vom vedea căzând bucăți de fațadă. Proprietarii au făcut tot felul de intervenții neautorizate, modificând structura după bunul plac. Și la un cutremur de 3-4 grade poate cădea o bucată, un balcon, un aer condiționat. Nu avem de unde să știm ce se va întâmpla, decât atunci când se va produce cutremurul”, a declarat, vineri, Marius Coaje.

Potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei, în clădirile încadrate în clasa risc seismic 1 locuiesc 8.993 de persoane, iar blocurile încadrate în categoriile RS2 și RS3 locuiesc aproximativ 30.000 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?