Peste 90% din suprafața locuită a României, în zone de RISC SEISMIC. Bucureștiul, printre cele mai VULNERABILE orașe din lume

Peste 90% din suprafața locuită a României, în zone de RISC SEISMIC. Bucureștiul, printre cele mai VULNERABILE orașe din lume
Publicat: 03/11/2018, 19:43

„Peste 90% din suprafață se regăsește în zone de risc, iar Bucureștiul este unul dintre cele mai vulnerabile orașe din lume”, declară Nicoleta Radu, directorul general al PAID România.

În ultimii 100 de ani, 13 cutremure semnificative au avut loc în România. Au provocat 2.630 de decese raportate în mod oficial și au afectat mai mult de 400.000 de persoane, mai arată datele PAID România. Doar pagubele cauzate de cutremurul din 1977 depășesc 2 miliarde de dolari.

În schimb, cutremurul din noaptea de 27-28 octombrie, care a fost cel mai puternic din ultimii 14 ani, de 5,8 grade pe scara Richter, nu a provocat daune sau victime înregistrate.

Din totalul de aproximativ 9 milioane de locuințe existente pe teritoriul țării noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate, conform datelor PAID România. Celelalte 7,3 milioane de locuințe, nu sunt protejate de o polița de asigurare care să le permită remedierea pagubelor produse de cutremur.

Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce în tragedii de familie pentru cei ale căror locuințe sunt expuse în față cutremurelor. Mulți ar putea află numai când e prea târziu că persoanele care nu își asigură locuințele nu beneficiază, în cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor. Deși poate nu au fost amendați pentru că nu au încheiat o asigurare obligatorie a locuinței, autoritățile nu pot să le acorde sprijin financiar în caz de nevoie”, completează Nicoleta Radu.

Primarul general Gabriela Firea a declarat vineri că legislația privind refacerea clădirilor cu risc seismic trebuie schimbată deoarece, dacă într-un imobil cu 100 de proprietari unul nu-și dă acordul pentru refacere, primăria nu poate face nimic.

„Din cele 343 de clădiri cu risc seismic grad 1 putem afirma că în 96 dintre ele s-a demarat procedura de consolidare. În 41 au început deja să lucreze angajații, adică sunt deschise șantiere, iar în celelalte 55 sunt în stadii premergătoare de punere în siguranță. Subliniez că, din neferire, deși încă din vara lui 2016 am atras atenția atât Guvernului cât și Parlamentului că legea nu ne sprijină, este învechită, este din 1994 și nu avem posibilitatea să putem să consolidăm atât cât este nevoie și cât ne-am dori”, a declarat, vineri, Gabriela Firea.

Marius Coaje, consilierul primarului general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că imobilele cu risc seismic grad I din Capitală „pot cădea oricând” însă, pericolul cel mai mare îl constituie fațadele acestor clădiri. În aceste blocuri locuiesc aproape 9.000 de persoane.

Aceste clădiri pot cădea oricând. Nu cred că o să vedem blocuri căzând pe stradă, vom vedea căzând bucăți de fațadă. Proprietarii au făcut tot felul de intervenții neautorizate, modificând structura după bunul plac. Și la un cutremur de 3-4 grade poate cădea o bucată, un balcon, un aer condiționat. Nu avem de unde să știm ce se va întâmpla, decât atunci când se va produce cutremurul”, a declarat, vineri, Marius Coaje.

Potrivit reprezentanților Primăriei Capitalei, în clădirile încadrate în clasa risc seismic 1 locuiesc 8.993 de persoane, iar blocurile încadrate în categoriile RS2 și RS3 locuiesc aproximativ 30.000 de persoane.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Oana Roman și Marius Elisei, imagini interzise minorilor. S-au pozat după o partidă de... el...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Surpriză uriaşă. Pe cine au ales naşi Simona Halep şi Toni Iuruc. Alegerea a şocat...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Mirela Vaida surprinde din nou! A fost show total. Totul s-a întâmplat în direct
A luat naștere imposibila alianță dintre PNL și PSD. Cetățenii sunt cei care vor suferi
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...