ALEGERILE parlamentare din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat NECLAR, prelungind criza politică: Doar 44% dintre cetățeni cred că scrutinul va fi LIBER și CORECT

ALEGERILE parlamentare din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat NECLAR, prelungind criza politică: Doar 44% dintre cetățeni cred că scrutinul va fi LIBER și CORECT
Publicat: 23/02/2019, 12:18
Actualizat: 25/03/2019, 19:11

Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, situație care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate. Partidul Socialiștilor ar putea obține între 40 și 49% din voturi, fiind urmat de Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, cu un scor cuprins între 14% și 19,5%, și de Blocul electoral ACUM (Platforma DA și PAS) – condus de Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate) și de Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr) -, cu 16%, potrivit sondajelor din ultimele săptămâni.

„Faptul că socialiștii proruși sunt pe primul loc cu 49% în unele sondaje nu ar trebui să fie o surpriză, dat fiind că guvernele occidentale au fost afectate de dispute interne, de corupție și de scandaluri politice începând din 2009 (…). Cu toate acestea, pentru socialiști nu va fi ușor să formeze guvernul dacă nu obțin o majoritate clară”, comentează Institutul Carnegie Europe.

Președintele țării, Igor Dodon, un politician prorus și fost lider al Partidului Socialist, le spunea marți susținătorilor să se pregătească pentru proteste masive dacă Partidul Democrat vrea să fie la putere.

Compania americană Facebook a anunțat săptămâna trecută că a respins o tentativă de influențare a alegătorilor din Republica Moldova.

„Chiar dacă doar 44% dintre cetățenii moldoveni cred că scrutinul va fi liber și corect, nu există riscuri majore privind fraude masive. Liderii Republicii Moldova trebuie să păstreze măcar aparența democrației, altfel riscă situația catastrofală de a nu fi recunoscut rezultatul de către Uniunea Europeană”, subliniază Institutul Carnegie Europe.

„Rezultatul alegerilor riscă să amplifice clivajul din Republica Moldova între forțele prooccidentale și cele proruse, într-un moment în care preocupările privind corupția și starea democrației au afectat relațiile cu Republica Moldova”, notează agenția de presă Reuters, avertizând că rezultatul scrutinului parlamentar riscă să mențină Republica Moldova în „zona gri” aflată între Occident și Rusia.

„R. Moldova a devenit o zonă gri, un teritoriu al nimănui situat între Orient și Occident. Iar elitele aflate acum la putere sunt foarte bucuroase pentru această situație, întrucât pot stabili regulile și nu sunt trase la răspundere nici de Bruxelles, nici de Moscova”, argumentează, potrivit Reuters, analistul Vladislav Kulminski, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, cu sediul la Chișinău.

„Alegeri parlamentare în Republica Moldova – O țară mică în fața unor decizii majore”, observă postul german Deutschlandfunk.

„Salarii, nivelul de trai, corupție – acestea sunt temele dominante în campania electorală din Republica Moldova. Sondajele de opinie arată că pe primul loc vor fi socialiștii proruși. Dar aceștia nu prea au parteneri pentru coaliție de guvernare, iar problemele țării rămân”, subliniază Deutschlandfunk.

Liderii alianței electorale ACUM din Republica Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, au susținut, joi, că „există suspiciuni rezonabile” care ar demonstra că actuala guvernare de la Chișinău ar fi pus la cale otrăvirea lor cu mercur.

„Vă spun cu toată certitudinea că suntem ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări, care ne dorește morți. […] Ei au atentat la viața și sănătatea noastră prin metale grele. Unul din acele metale este mercurul. La mercur s-a apelat și împotriva mea și împotriva Maiei Sandu și a domnului Machedon și a unor colegi de ai noștri”, a spus Andrei Năstase.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari