Uniunea Europeană ar putea avea o GARDĂ financiară și o unitate de informații financiare

Uniunea Europeană ar putea avea o GARDĂ financiară și o unitate de informații financiare
Publicat: 26/03/2019, 18:30

Recomandările, adoptate cu 505 voturi pentru, 63 împotrivă și 87 abțineri, au fost pregătite într-o perioadă de un an de către Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale (TAX3). Acestea includ printre altele revizuirea sistemului pentru a se ocupa de infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale mai ales prin îmbunătățirea cooperării în toate domeniile între multitudinea de autorități implicate, precum și înființarea de noi organisme la nivel european și global.

Conform recomandărilor Comisia Europeană trebuie să înceapă imediat pregătirea unei propuneri pentru înființarea unei gărzi financiare europene și unei unități de informații financiare. În plus, parlamentarii consideră că este necesară înființarea un organism de supraveghere împotriva spălării banilor, iar un organism fiscal global trebuie înființat sub egida ONU;

Nu există voință politică în statele membre pentru combaterea evaziunii și infracțiunilor fiscale, iar șapte state membre (Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta și Olanda) sunt suspectate de a acționa precum paradisuri fiscale și de a facilita planificarea fiscală agresivă, consideră parlamentarii.

Așa-numitele „programe de vize de aur” trebuie eliminate; în special cele din Malta și Cipru au fost identificate ca nerespectând obligațiile de diligență. Danemarca, Finlanda, Irlanda și Suedia au fost criticate pentru menținerea opoziției față de taxa pe serviciile digitale. Sistemele de arbitraj al dividendelor precum Cum-Ex arată în mod clar că trebuie să ne îndreptăm către tratate fiscale multilaterale, nu bilaterale; Avertizorii și jurnaliștii de investigație trebuie mult mai bine protejați și trebuie creat un fond european pentru sprijinirea jurnaliștilor de investigație, mai arată parlamentarii.

Președintele comisiei speciale Petr Ježek (ALDE, Cehia) a declarat: „Statele membre nu fac destul, iar în UE, Consiliul este veriga slabă. Fără voință politică nu poate exista progres. Europenii merită mai mult.”

„Acest raport este rezultatul celei mai complexe activități realizate vreodată de către Parlamentul European în domeniul evaziunii fiscale și evitării obligațiilor fiscale. Avem nevoie de un nivel minim al impozitului pe profit în UE, eliminarea competiției fiscale și îngreunarea posibilităților de a introduce „bani murdari” în uniune”, a declarat co-raportorul Jeppe Kofod (S&D, Danemarca).

Comisia specială a fost înființată la 1 martie 2018, în urma dezvăluirilor continue din ultimii cinci ani (cazurile Luxleaks, Panama papers, Paradise papers și Football leaks). Raportul adoptat încheie mandatul de un an al comisiei, care a organizat 18 audieri pe diverse teme de interes, 10 schimburi de opinii cu miniștri de finanțe și comisari europeni, și 4 misiuni de informare (în Statele Unite, Insula Man, Danemarca și Estonia, și Letonia).

Foto: 123RF

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Florin Piersic a ajuns la spital de urgență. Actorului i s-a făcut rău după un...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto