O asociație pentru apărarea drepturilor omului condamnă organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile eurparlamentare: „Nu trebuie tratat ca un autobuz electoral”

O asociație pentru apărarea drepturilor omului condamnă organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile eurparlamentare: „Nu trebuie tratat ca un autobuz electoral
Publicat: 27/03/2019, 11:29

„APADOR-CH consideră că referendumul național este o formă prin care poporul își exercită suveranitatea, potrivit art. 2 alin. 1 din Constituție, și nu un vehicul care poate fi pus în slujba influențării rezultatului unor alegeri. Referendumul nu trebuie tratat ca un alt fel de „autobuz electoral”, al cărui scop este aducerea unui număr cât mai mare de votanți la alegerile parlamentare, naționale sau europene. În mod logic, mai întâi trebuie să existe o problemă de importanță națională, identificată în mod clar, care frământă întreaga națiune, problemă la care răspunsul se poate afla în urma unui referendum național”, precizează reprezentanții APADOR-CH, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în cazul de față, mai întâi a fost ideea organizării unui referendum și abia după aceea s-a pus problema care este întrebarea ce trebuie pusă la referendum.

„Această întrebare nu a fost formulată nici până la această dată, când referendumul a avansat de la stadiul „aproape hotărât” la „hotărât”. Deci, referendum avem, doar întrebare ne mai trebuie. Dacă există, cu adevărat, o problemă națională extrem de importantă, care să necesite organizarea unui referendum (și nu a unui simplu sondaj național de opinie), atunci referendumul trebuie tratat corespunzător importanței sale și organizat separat, nu ca simplă anexă electorală”, mai arată asociația.

APADOR-CH mai precizează că, în ciuda faptului că referendumul pe justiție organizat odată cu alegerile parlamentare a fost declarat constituțional, e nevoie de o apreciere dacă referendumul servește rezolvării unor probleme reale.

„Prin suprapunerea referendumului național cu alte alegeri (parlamentare – naționale sau europene, prezidențiale) se ajunge la o interferență de teme și subiecte, care se vor dezbate simultan, întrucât perioadele de campanie, pentru alegeri și pentru referendum, vor coincide. Această suprapunere a dezbaterilor nu va favoriza limpezirea unor puncte de vedere, ci dimpotrivă. În cazul alegerilor și referendumului din 26 mai 2019, este foarte posibil ca la întrebările pe temele specifice alegerilor europarlamentare să se răspundă cu argumente ce țin de chestiunile vizate de referendum. Și viceversa. Câștigul pentru alegători, constând în informare corectă și completă, va fi minim, în timp ce mulți politicieni vor putea jongla cu nonșalanță între teme fără legătură între ele”, mai arată comunicatul menționat.

Acestea sunt motivele pentru care APADOR-CH nu a participat la consultările de marți, de la Cotroceni, spun reprezentanții asociației.

Reprezentanții societății civile au declarat, marți, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Secretul supermodelului Irina Shayk! Cum se menţine într-o formă fizică de invidiat
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Yoga pentru căței, numită și „doga”, interzisă în Italia