Rocanotherworld, un festival la care anul acesta se strâng bani pentru amenajarea pârtiei din Iași

Rocanotherworld, un festival la care anul acesta se strâng bani pentru amenajarea pârtiei din Iași
Publicat: 23/06/2019, 11:53

„Be curios. Be different. Be for others”. Sunt cele trei valori care de trei ani adună muzicieni și fani pe pârtia de schi din Iași. Rocanotherworld a pornit în 2016, după ce unul dintre cei mai cunoscuți creativi din țară, Ioan Dan Niculescu (Roca), și-a pierdut viața într-un accident rutier.

În patru zile de festival, doar la scena principală au fost programate, la ediția din acest an, 40 de concerte. Trupele care cântă la Rocanotherworld vin pro-bono. Printre cei care vor să schimbe ceva prin muzica lor sunt anul acesta Amalia Gaita, Argatu & Moș Martin, Eyedrops, Les Elephants Bizarres, Lucia, Moon Musem, Firma, The Mono Jacks și mulți alții,

„Dacă ar vedea Roca ce am făcut aici ar fi spus că suntem nebuni. Roca a fost cel mai bun prieten al meu, mi-a fost ca un frate. Iar chestia care s-a intâmplat m-a afectat foarte mult. Cumva mi-am dat seama că și asta e o chestie care din punctul meu de vedere caracterizează felul în care văd eu festivalul. În momentul în care cineva dispare dintre noi încercăm cumva să îl uităm activ, pentru că e foarte greu să ți-l aduci aminte, e durerors. În momentul ăsta de hai să spunem doliu toți încercăm să fugim de durerea asta. Cred că foarte mulți dintre prietenii lui Roca au înțeles că omul ăsta a fost atât de special pentru noi”, a declarat Mihai Ursache, unul dinte organizatorii festivalului.

Prima ediție a avut loc 2016, la trei săptămâni de la moartea lui Ioan Dan Niculescu, chiar în ziua când ar fi trebuit să fie aniversarea lui. Atunci au participat 2.500 de persoane, iar în următorul an numărul celor din public a ajuns la 25.000.

Anul acesta sunt patru zile de festival, cu activități în mai multe zone ale orașului.

„Mi-aș dori să devină cel mai mare festival de caritate din România, nu doar pentru a strânge bani pentru o cauză, pentru că asta la un moment dat dacă ai susținere de la sponsori și oameni buni la comunicare se întâmplă, dar să faci măcar 10% anul ăsta, 11% anul viitor și tot așa, din toți oamenii care vin pe pârtie să vină altfel decât la un festival, să plece schimbați, să plece mai buni, să facă pentru alții.”, a spus Mihai Ursache.

An de an, cei care vin Rocanotherworld pot să doneze pentru o cauză.

„Încercăm să găsim o cauză cu care să rezoneze cât mai mulți oameni, care să atragă cât mai mulți oameni. Sunt festivaluri la care îți iei bilet, vii, bei o bere, te simți bine, ai plecat. Noi, prin Rocanotherworld, vrem să fie cu totul altceva, o chestie la care vii și e cumva și festivalul tău, vii și te regăsești aici prin oameni, experiențe, muzică, pleci cu povești de aici”, a explicat Mihai Ursache.

Accesul la festival este gratuit, însă există trei fonduri pentru care participanții pot dona prin achiziția unui bilet: fondul Rocanotherworld, Cauza Rocanotherworld și Support Rocanotherworld.

„E foarte simplu să pui bani la intrare la festival. Mie mi se pare mult mai ușor pentru un om să vină să dea 100, 200 de lei, decât să facă ceva nu pentru că trebuie, pentru că simte. Era foarte ușor să punem taxă minimă de intrare, să nu fie chestia asta cu 0 lei, să fie 50 de lei minim, care abia acoperă niște lucruri. Noi asta vrem să facem, să schimbăm un pic mentalitatea”, a mai spus Mihai Ursache

Fondul Rocanotherworld este dedicat artisților independenți din diferite domenii de activitate. Anul trecut au fost adunați 3.000 de euro, cu care au fost finanțate două instalații care deja pot fi admirate în Parcul Expoziției din Iași.

Cauza de anul acesta este transformarea pârtiei de schi, locul în care are loc festivalul, într-un spațiu care să poată fi folosit și în afara sezonului rece.

„Ne dorim să o amenajăm smart, practic să oferim comunității din Iași posibilitatea de a petrece timpul liber și pe perioada caldă, pentru că este un loc foarte iubit de ieșeni. (…) Noi am ales să facem festivalul aici pentru că este un loc diferit și mai aproape de natură, Roca oricum era un iubitor de natură și aici cu toții putem să simțim aici că vibrăm diferit”, a declarat Patricia Butucel, organizator.

Duminică seară pe scena de la pârtie vor urca Lucia, El Negro, The Mono Jacks, Moonlight Breakfast și Les Elephants Bizarres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul