Reacții după ce CCR a respins revizuirea Constituției | Barna: Judecătorii CCR au dovedit încă o dată că sunt vârful de lance al penalilor / Tarcea: Sunt de acord cu decizia Curții / Orban: Un cadou nesperat pentru cei care comit fapte de corupție

Reacții după ce CCR a respins revizuirea Constituției | Barna: Judecătorii CCR au dovedit încă o dată că sunt vârful de lance al penalilor / Tarcea: Sunt de acord cu decizia Curții / Orban: Un cadou nesperat pentru cei care comit fapte de corupție

„Instituția amnistiei este reglementată de Codul de Procedură Penală, de Codul Penal, este reglementată de lege, așa că nu pot decât să fiu de acord, fără să citesc motivarea deciziei Curții Constituționale, dar la nivel de principiu, amnistia trebuie reglementată prin lege”, a precizat Cristina Tarcea, în legătură cu decizia CCR, prin care s-a decis că amnistia nu poate fi interzisă prin lege.

„Asta e opțiunea legiuitorului, poate fi interzisă prin lege, în anumite circumstanțe, pe anumite aspecte ale infracționalității, dar este opțiunea legiuitorului”, a mai completat Cristina Tarcea, cu privire la posibilitatea de a nu interzice amnistia prin lege.

Raluca Turcan: Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan cataloghează drept „ciudată” decizia CCR prin care a respins inițiativele legislative ale Opoziției și PSD-ALDE de revizuire a Constituției, precizând că pare să fie o hotărâre în favoarea infractorilor.

„Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor. Asemenea celei precedente, prin care, la cererea lui Florin Iordache, marii infractori au avut câștig de cauză. PNL nu renunță să transpună votul la referendum în LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Așteptăm motivarea CCR și redepunem la Parlament proiectul fără aspectele criticate de CCR”, a scris Raluca Turcan, joi, pe Facebook.

Liderul deputaților PNL a adăugat că este necesară o dezbatere în societatea românească în vederea reorganizării și funcționării Curții Constituționale.

„Și, nu în ultimul rând, cred că trebuie să avem o dezbatere serioasă în societate pe reorganizarea funcționării CCR: depolitizarea CCR, modificarea componenței acesteia, a procedurii de numire a judecătorilor și a felului în care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o instituție aptă să-și îndeplinească rolul său constituțional în favoarea tuturor românilor”, a conchis Turcan.

Dan Barna: Judecătorii CCR au dovedit încă o dată că sunt vârful de lance al penalilor

Președintele USR Dan Barna a afirmat că magistrații CCR au dovedit prin decizia de a respinse proiectele PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției, că sunt „vârful de lance al penalilor din politica românească”.

„Decizia CCR de astăzi (joi – n.r.) vine în flagrantă contradicție cu voința românilor, așa cum a fost ea exprimată la referendumul din 26 mai. USR va lupta în continuare, la nivel parlamentar, atât pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cât și pentru adoptarea inițiativei civice Fără Penali în Funcții Publice, care a strâns semnăturile a peste un milion de români, și care a fost deja declarată constituțională”, a transmis USR, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Liderul USR Dan Barna a spus că decizia CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români la referendumul din 26 mai.

„Actualii judecători ai Curții Constituționale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portița de a-și acorda amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Așteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituția astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai și să scriem explicit interdicția de amnistie și grațiere pentru faptele de corupție. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români și arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcționarea statului de drept și a democrației, o reformare a CCR și o depolitizare a acestei instituții”, a declarat Dan Barna, potrivit sursei citate.

Orban: Decizia CCR poate fi interpretată de cei care comit fapte de corupție ca un cadou nesperat
Ludovic Orban a declarat că decizia CCR este surprinzătoare și poate fi interpretată de cei obișnuiți să comită fapte de corupție drept un cadou nesperat. Președintele PNL a precizat că în prezent Constituția nu prevede dreptul fundamental de a fi grațiat sau amnistiat.
„Decizia CCR privind respingerea inițiativei legislative de revizuire a Constituției depuse de PNL alături de partenerii din opoziție este surprinzătoare în condițiile în care milioane de români s-au exprimat în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție la referendumul de pe 26 mai. Decizia de astăzi (joi – n.r.) este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu nici o lună, Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție. Pe cale de consecință, este inexplicabil că judecătorii Curții au decis să respingă proiectul de revizuire a Constituției inițiat de PNL alături de partenerii din opoziție, în condițiile în care acesta a transpus întocmai întrebările formulate la referendum. La ora actuală, Constituția României nu prevede dreptul fundamental de a fi grațiat și amnistiat”, a afirmat Ludovic Orban, printr-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.
Liderul liberal a reamitit de o decizie a CCR din 2012 care prevede că nu pot fi adoptate prevederi legale contrare voinței cetățenilor.
„Mai mult, decizia CCR poate fi interpretată de cei care sunt obișnuiți să comită fapte de corupție drept un cadou nesperat. Avertizez PSD-ALDE să nu încerce să profite în mod politicianist de decizia Curții și să înceteze să acționeze împotriva voinței cetățenilor, așa cum se prefigurează; în caz contrar, românii îi vor sancționa aspru la alegerile de peste câteva luni, iar actuala majoritate va fi nostalgică după scorul de la alegerile europarlamentare. Reamintesc și faptul că în urma Deciziei CCR nr. 682/2012 nu pot fi adoptate prevederi legale care sa fie contrare voinței cetățenilor”, a mai explicat Orban.
El a mai spus că liberalii sunt de părere că voința românilor este literă de lege, exprimată la referendumul din 26 mai, precizând că PNL se va asigura că această voință va fi transpusă legislativ.
„PNL consideră că voința românilor este literă de lege și votul covârșitor de la referendumul pe justiție nu poate fi ignorat. Românii s-au exprimat foarte clar pe 26 mai în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și în favoarea interzicerii ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și a extinderii dreptului de a ataca ordonanțele direct la CCR. Prin urmare, PNL se va asigura că voința cetățenilor exprimată la referendumul de pe 26 mai va fi transpusă în lege astfel încât hoții nu vor mai ajunge în fruntea statului și cei care vor fura vor fi pedepsiți”, a conchis Ludovic Orban.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ