Ministrul Sănătății: În pat cu ucigașul de la Săpoca a mai fost pus un pacient, deși erau locuri libere. Nu se pune problema lipsei de personal. În pavilion erau șapte asistente și trei infirmiere

Ministrul Sănătății: În pat cu ucigașul de la Săpoca a mai fost pus un pacient, deși erau locuri libere. Nu se pune problema lipsei de personal. În pavilion erau șapte asistente și trei infirmiere
Publicat: 18/08/2019, 19:49

„Din păcate, așa cum am precizat, s-a produs un lung șir de eroari umane și reiterez ideea că tragedia putea fi evitată. Am spus că suntem sistemul și fiecare să respecte ce e în fișa postului.
De exemplu, se arată în fișa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu proleme psihice”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății, aflat în control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, spune că o altă greșeală a fost legată de faptul că medicii au pus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, încă un bărbat în pat cu acesta.

„La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus >. Doi oameni au fost puși în același pat, în condițiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plătește legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ținut o noapte”‘, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că la Spitalul de Psihiatrie din Buzău nu este criză de personal, așa cum spunea un sindicalist, deoarece 7 asistente și 3 infirmiere se ocupau de pavilion, iar din punctul ei de vedere, nu au fost respectate prevederile din fișa postului.

„Nu se pune problema lipsei de personal. În acel moment, în pavilion erau 7 asistente medicale și trei infirmiere. Din datele care mi s-au pus la dispoziție, am constatat că pwersonalul este normat în acest spital la nivel minim, deci legal. Cele 45 de posturi aprobate în 2018 – nu la solicitarea sindicatelor, ci la solicitarea spitalelor, pentru că eu am făcut aprbările – urmau să fie scoase la concurs. Aici am avut o replică. De ce nu ați scos la concurs? . Pentru că nu am avut buget. Greșit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget și poate face angajari. (…) Dar și fără aceste 45 de posturi, personalul era la minim”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a mai declarat că la acest spital nu este criză de personal, așa cum acuzau membrii Sanitas Săpoca.

„Încă un lucru pe care l-am constatat, spunea liderul de sindicat de aici că există sâmbătă și duminică o asistentă la 70 de pacienți, Nici vorbă. M-am uitat peste grafice. Un lucru interesant, sâmbătă și duminică sunt 10 asistente la cele două secții, Psihiatrie I și II, iar în timpul săptămânii sunt 4-5″, a mai spus Pintea.

„Din punctul meu de vedere, reiterez faptul că nu s-au respectat prevederile din fișa postului. Nu este criză de personal. 724 de persoane reprezintă normativul minim sub care nu are voie să coboare, mă refer la acest spital. Faptul că sindicatele spun că e o lipsă de personal, nu e adevărat sunt contrazise de fișele de lucru”, a mai adăugat Pintea.

Sorina Pintea se află la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din Buzău pentru a coordona ancheta internă, după ce patru persoane au murit și mai multe au fost rănite grav de un pacient, care i-a atacat cu un stativ de perfuzii.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale