Conferința MAS. Adrian Sârbu: Să vorbim despre securitatea națională/ Am renunțat până și la istorie de multe ori

Conferința MAS. Adrian Sârbu: Să vorbim despre securitatea națională/ Am renunțat până și la istorie de multe ori
Publicat: 03/10/2019, 12:32

„Trăim de 30 de ani cea mai frumoasă perioadă a României. Am avut noroc, că ne-a ajutat Dumnezeu, că ne-am ajutat și noi, este o realitate. Iar această realitate este măsurabilă printr-o schimbare fundamentală de la o societate nefirească, la o societate firească, să îi spunem a democrației liberale, nu ne e jenă să recunoaștem asta, a unei economii de piață, a unor valori pe care le considerăm naturale. Prin munca noastră și prin contribuțiile unor lideri ai noștri, suntem într-un context economic și de securitate cum nu am fost niciodată ca națiune- UE și NATO.

Am dobândit multe lucruri- avem proprietăți, business-uri, libertate, poate cel mai important, lucruri pe care le-am construit în principal cu propriile eforturi. Am și primit multe, poporul român e obișnuit să primească, e favorabil unei astfel de situații, să spunem obiective. Dar am și renunțat la multe: la 5 milioane de români, care nu și-au mai găsit de lucru în țara asta, poate ar fi trebuit să își găsească, am renunțat la capitalul pe care nu am știut sau nu am putut să îl reconvertim într-un nou climat economic. Am renunțat până și la istorie de multe ori, foarte încântați și preocupați de prezent, așa cum trăiește întreaga societate occidentală, dar nu am renunțat la noi. Suntem preocupați de noi ca persoane, ca oameni care am construit ceva, care avem familie, ca oameni care, chiar dacă nu ne gândim în fiecare zi, ni se pare firesc, credem într-un viitor mai bun pentru noi și copii. Am renuntat să ne gândim la securitate, am renunțat să ne gândim că tot ce am construit trebuie apărat șia discuta pur și simplu de o politică de apărare cum se discută în România nu este exact lucrul cel mai potrivit. Trebuie să discutăm despre concept, care din păcate semantic are și foarte multe conotații emoțional neplăcute- securitatea națională”, a declarat Adrian Sârbu, patronul Mediafax Group, care deține și Monitorul Apărării.

„Despre asta vrem sa vorbim. E continuarea unui demers pe care l-am început acum un an si jumătate, când am lansat Monitorul Apărării și Secutității, e continuarea conferinței pe care am avut-o în același loc. Ne întrebăm cum trebuie să redefinim strategia de securitate. Cum ar trebui să fie comunicată, percepută, asumată de fiecare cetățean, ca să putem ajunge la idealul în care construim pace, construim o economie, o identitate națională, o construim, dar nu pentru a fi distrusă, abandonată și nu pentru a pregăti generații care să renunțe la valorile noastre fundamentale”, a mai spus Adrian Sârbu.

„Sper să definim câteva principii pentru securitatea națională a României. Nu neapărat acest eveniment a fost programat în preajma campaniei electorale pentru funcția de președinte, care, conform Constituției, este principalul garant al securității naționale. Poate că ceea ce vom discuta aici va fi un material util pentru a duce dezbaterile în viitoarele 6 săptămâni dintr-un teritoriu tabloid, într-un teritoriu fundamental”, a completat Adrian Sârbu.

Monitorul Apărării și Securității (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din București, Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naționale fundamentale și amenințările la adresa securității naționale”, „capacitatea României de a garanta securitatea națională” și conceptul de „securitate națională a României” în context internațional.

Pornind de la premisa că „securitatea națională reprezintă bunul public cel mai de preț al națiunii”, participanții la conferință, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificațiile conceptului de securitate națională în contextul transformărilor din sistemul internațional, în special în spațiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinței se referă la înțelegerea importanței securității și apărării naționale de către cetățenii României, la cunoașterea rolului instituțiilor, la transparența utilizării fondurilor publice, la implicarea cetățenilor în deciziile strategice și identificarea principalelor obiective și soluții ale viitoarei Strategii Naționale de Apărare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji