Conferința MAS. Adrian Sârbu: Să vorbim despre securitatea națională/ Am renunțat până și la istorie de multe ori

Conferința MAS. Adrian Sârbu: Să vorbim despre securitatea națională/ Am renunțat până și la istorie de multe ori
Publicat: 03/10/2019, 12:32

„Trăim de 30 de ani cea mai frumoasă perioadă a României. Am avut noroc, că ne-a ajutat Dumnezeu, că ne-am ajutat și noi, este o realitate. Iar această realitate este măsurabilă printr-o schimbare fundamentală de la o societate nefirească, la o societate firească, să îi spunem a democrației liberale, nu ne e jenă să recunoaștem asta, a unei economii de piață, a unor valori pe care le considerăm naturale. Prin munca noastră și prin contribuțiile unor lideri ai noștri, suntem într-un context economic și de securitate cum nu am fost niciodată ca națiune- UE și NATO.

Am dobândit multe lucruri- avem proprietăți, business-uri, libertate, poate cel mai important, lucruri pe care le-am construit în principal cu propriile eforturi. Am și primit multe, poporul român e obișnuit să primească, e favorabil unei astfel de situații, să spunem obiective. Dar am și renunțat la multe: la 5 milioane de români, care nu și-au mai găsit de lucru în țara asta, poate ar fi trebuit să își găsească, am renunțat la capitalul pe care nu am știut sau nu am putut să îl reconvertim într-un nou climat economic. Am renunțat până și la istorie de multe ori, foarte încântați și preocupați de prezent, așa cum trăiește întreaga societate occidentală, dar nu am renunțat la noi. Suntem preocupați de noi ca persoane, ca oameni care am construit ceva, care avem familie, ca oameni care, chiar dacă nu ne gândim în fiecare zi, ni se pare firesc, credem într-un viitor mai bun pentru noi și copii. Am renuntat să ne gândim la securitate, am renunțat să ne gândim că tot ce am construit trebuie apărat șia discuta pur și simplu de o politică de apărare cum se discută în România nu este exact lucrul cel mai potrivit. Trebuie să discutăm despre concept, care din păcate semantic are și foarte multe conotații emoțional neplăcute- securitatea națională”, a declarat Adrian Sârbu, patronul Mediafax Group, care deține și Monitorul Apărării.

„Despre asta vrem sa vorbim. E continuarea unui demers pe care l-am început acum un an si jumătate, când am lansat Monitorul Apărării și Secutității, e continuarea conferinței pe care am avut-o în același loc. Ne întrebăm cum trebuie să redefinim strategia de securitate. Cum ar trebui să fie comunicată, percepută, asumată de fiecare cetățean, ca să putem ajunge la idealul în care construim pace, construim o economie, o identitate națională, o construim, dar nu pentru a fi distrusă, abandonată și nu pentru a pregăti generații care să renunțe la valorile noastre fundamentale”, a mai spus Adrian Sârbu.

„Sper să definim câteva principii pentru securitatea națională a României. Nu neapărat acest eveniment a fost programat în preajma campaniei electorale pentru funcția de președinte, care, conform Constituției, este principalul garant al securității naționale. Poate că ceea ce vom discuta aici va fi un material util pentru a duce dezbaterile în viitoarele 6 săptămâni dintr-un teritoriu tabloid, într-un teritoriu fundamental”, a completat Adrian Sârbu.

Monitorul Apărării și Securității (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din București, Conferința pe tema „Politica de securitate națională, de la gândirea strategică la instituțiile de securitate și apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitați de marcă din România și din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naționale fundamentale și amenințările la adresa securității naționale”, „capacitatea României de a garanta securitatea națională” și conceptul de „securitate națională a României” în context internațional.

Pornind de la premisa că „securitatea națională reprezintă bunul public cel mai de preț al națiunii”, participanții la conferință, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificațiile conceptului de securitate națională în contextul transformărilor din sistemul internațional, în special în spațiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinței se referă la înțelegerea importanței securității și apărării naționale de către cetățenii României, la cunoașterea rolului instituțiilor, la transparența utilizării fondurilor publice, la implicarea cetățenilor în deciziile strategice și identificarea principalelor obiective și soluții ale viitoarei Strategii Naționale de Apărare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”