Tomac reacționează după anunțul lui Dăncilă: Propunerile de interimari, profund neconstituționale. Guvernul este în moarte clinică

Tomac reacționează după anunțul lui Dăncilă: Propunerile de interimari, profund neconstituționale. Guvernul este în moarte clinică
Publicat: 04/10/2019, 17:38

„Propunerile pentru ministerele Educației și Internelor sunt profund neconstituționale. Articolul 107, aliniatul 4 din Constituție spune clar că interimatele sunt de maximum 45 de zile. Or, PSD a avut deja interimari pe funcțiile respective. Deci, Președintele și să vrea nu poate să-i numească pe Leș și Hurduc la Interne, respectiv Educație. În ceea ce privește nominalizarea de la Justiție, evident că nu e bun Daniel Suciu. Nu are nici măcar Facultatea de Drept. El este licențiat în științe politice și a fost jurnalist înainte. Propunerea sa este o încercare a Vioricăi Dăncilă de a-i mulțumi pe baronii PSD din Ardeal, în special pe Radu Moldovan, inventatorul lui Suciu.”, a declarat Eugen Tomac, pentru Mediafax.

Liderul PMP susține că Guvernul se află în „moarte clinică” de când ALDE a ieșit de la guvernare.

„Abia aștept data de 10 octombrie să votăm moțiunea de cenzură și să ne trezim din acest vis urât reprezentat de guvernarea PSD. Viorica Dăncilă dovedește încă o dată că este ruptă de realitate și nu înțelege nimic din ce se întâmplă în jurul său. Sunt unii în jurul său care o împing să spună și să facă prostii pentru ca ei să-și facă jocurile nestingheriți în spate. PSD vrea interimari pentru a da ultimele tunuri. Pe ultima sută de metri, vor să cheltuie 6 miliarde de lei pe proiecte care nu se vor realiza niciodată, dar vor umple buzunarele clientelei de partid în următorii ani. Guvernul Dăncilă este în moarte clinică – asta se întâmplă deja din momentul în care Tăriceanu a anunțat că scoate ALDE de la guvernare. Pentru situația creată, singurii vinovați sunt cei de la PSD care nu înțeleg că au pierdut majoritatea parlamentară și s-au legat cu lanțuri de conducta bugetară. Foarte probabil, va trebui să vină Descarcerarea să îi disloce pe Dăncilă și pe trepădușii săi de la Palatul Victoria”, a adăugat Tomac.

El a subliniat că președintele Klaus Iohannis nu are nicio obligație constituțională privind numirea miniștrilor interimari: „Viorica ar fi trebuit să vină cu reorganizarea guvernamentală în Parlament încă de la ruperea formală a coaliției”.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, vineri, președintelui Klaus Iohannis, noile propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiție, Gabriel Leș la Interne, Nicolae Hurduc la Educație și Eugen Teodorovici vicepremier pe probleme economice, au afirmat surse din partid, pentru Mediafax.

În total, Klaus Iohannis trebuie să dea un răspuns cu privire la șapte propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiție, Gabriel Leș la interne, Nicolae Hurduc la Educație, Eugen Teodorovici la probleme economice, Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Radu Oprea la relația cu Parlamentul.

CCR a decis, pe 18 septembrie, că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de numire a miniștrilor interimari. Totodată, Curtea a decis atunci că șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro