EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Iancu Guda, profesor în Economie: „Măsurile pentru mediul de afaceri sunt subdimensionate” / Mediul de afaceri, „calul biciuit” care trage economia după el

Publicat: 20/03/2020, 12:53
Actualizat: 20/03/2020, 14:18

Iancu Guda, profesor în Economia, a declarat la GÂNDUL LIVE că măsurile pentru mediul de afaceri, afectat de criza coronavirusului, sunt subdimensionate și riscăm să intrăm într-un impas financiar de lungă durată. Mediul de afaceri este „calul biciuit” care trage economia după el, a spus Guda.

„O criză fără precedent, cu un context epidemiologic, coronavirus și un context financiar, e cauzat de primul context, efectele negative din cauza măsurilor de prevenție, din cauza reducerii contactului social.

Să învățăm din lecția Italiei. Trebuie să luăm măsuri, dar nu subdimensionate, dacă nu realizăm impactul, vom ajunge în a doua etapă să luăm măsuri extreme.

Italienii nu pot ieși din casă decât pentru mâncare sau dacă lucrează în anumite zone. Măsurile financiare trebuie să fie corect dimensionate, puternice, de impact, statul este alături de noi, se poate împrumuta de la BCE și atunci contagiunea de la o companie la alta nu se va propaga.

Măsurile în România pentru mediul de afaceri sunt subdimensionate, din păcate și criza financiară va fi una de natură mai lungă. Plafonul de garantare pentru companii, 5 miliarde ron, care poate fi ridicat la 15 miliarde. Totalul creditelor e de 500 miliarde. Toate băncile au în sold acordat companiilor 120 milioane ron.

La 100 milioane ron e normal să oferi ajutor 1 ron? BCE sprijină țările europene cu 750 miliarde euro. Fondul nostru trebuia să fie de 100 miliarde ron.

În primul rând fondul de garantare să fie la 100 miliarde, nu erau bani injectați în economie, ci niște garanții de la stat. România are spațiu de finanțare, avem o datorie la PIB de 48%, datoria publică a crescut doar pentru salarii și pensii.

Mediul de afaceri e singurul cal biciuit care trage economia după el. Sectorul public e supradimensionat. Nu suportă vremurile dure. Salariile sunt cu 65% mai mari decât la privat. Să se dea jos din căruță, să o împingă să ieșim cu toții din nenorocirea asta.

Dacă nu luăm măsuri, se va întoarce ca un bumerang. Dacă guvernul nu sprijină companiile, se va întoarce ca un bumerang negativ. Firmele vor fi murit. Simbioza trebuie susținută. Criza va dura 2-3 ani și ne va fi foarte greu să ieșim din ea.

Constat pe baza unor cifre o discriminare. Cu cât măsurile sunt luate din timp… De abia în 2010 s-au luat măsuri foarte dureroase, nu s-a ținut cont de 2008-2009.

Alte țări din regiune au luat măsuri de sprijin al mediului de afaceri până la 10% din PIB, iar măsurile actuale sunt de 2% din PIB. E nevoie de un sprijin imediat de 40 miliarde ron, iar în a doua fază încă 4-5 puncte procentuale, 10% din PIB, dar noi să facem în trepte.

Venim cu dezechilibre lăsate de fosta guvernare. Indiferent ce vom face, dacă nu vom face bine, nimeni nu va tolera aceste decizii”, a declarat Iancu Guda la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul