EXCLUSIV GÂNDUL LIVE. Iancu Guda, profesor în Economie: „Măsurile pentru mediul de afaceri sunt subdimensionate” / Mediul de afaceri, „calul biciuit” care trage economia după el

Publicat: 20/03/2020, 12:53
Actualizat: 20/03/2020, 14:18

Iancu Guda, profesor în Economia, a declarat la GÂNDUL LIVE că măsurile pentru mediul de afaceri, afectat de criza coronavirusului, sunt subdimensionate și riscăm să intrăm într-un impas financiar de lungă durată. Mediul de afaceri este „calul biciuit” care trage economia după el, a spus Guda.

„O criză fără precedent, cu un context epidemiologic, coronavirus și un context financiar, e cauzat de primul context, efectele negative din cauza măsurilor de prevenție, din cauza reducerii contactului social.

Să învățăm din lecția Italiei. Trebuie să luăm măsuri, dar nu subdimensionate, dacă nu realizăm impactul, vom ajunge în a doua etapă să luăm măsuri extreme.

Italienii nu pot ieși din casă decât pentru mâncare sau dacă lucrează în anumite zone. Măsurile financiare trebuie să fie corect dimensionate, puternice, de impact, statul este alături de noi, se poate împrumuta de la BCE și atunci contagiunea de la o companie la alta nu se va propaga.

Măsurile în România pentru mediul de afaceri sunt subdimensionate, din păcate și criza financiară va fi una de natură mai lungă. Plafonul de garantare pentru companii, 5 miliarde ron, care poate fi ridicat la 15 miliarde. Totalul creditelor e de 500 miliarde. Toate băncile au în sold acordat companiilor 120 milioane ron.

La 100 milioane ron e normal să oferi ajutor 1 ron? BCE sprijină țările europene cu 750 miliarde euro. Fondul nostru trebuia să fie de 100 miliarde ron.

În primul rând fondul de garantare să fie la 100 miliarde, nu erau bani injectați în economie, ci niște garanții de la stat. România are spațiu de finanțare, avem o datorie la PIB de 48%, datoria publică a crescut doar pentru salarii și pensii.

Mediul de afaceri e singurul cal biciuit care trage economia după el. Sectorul public e supradimensionat. Nu suportă vremurile dure. Salariile sunt cu 65% mai mari decât la privat. Să se dea jos din căruță, să o împingă să ieșim cu toții din nenorocirea asta.

Dacă nu luăm măsuri, se va întoarce ca un bumerang. Dacă guvernul nu sprijină companiile, se va întoarce ca un bumerang negativ. Firmele vor fi murit. Simbioza trebuie susținută. Criza va dura 2-3 ani și ne va fi foarte greu să ieșim din ea.

Constat pe baza unor cifre o discriminare. Cu cât măsurile sunt luate din timp… De abia în 2010 s-au luat măsuri foarte dureroase, nu s-a ținut cont de 2008-2009.

Alte țări din regiune au luat măsuri de sprijin al mediului de afaceri până la 10% din PIB, iar măsurile actuale sunt de 2% din PIB. E nevoie de un sprijin imediat de 40 miliarde ron, iar în a doua fază încă 4-5 puncte procentuale, 10% din PIB, dar noi să facem în trepte.

Venim cu dezechilibre lăsate de fosta guvernare. Indiferent ce vom face, dacă nu vom face bine, nimeni nu va tolera aceste decizii”, a declarat Iancu Guda la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?