HARVARD. Veste bună pentru românii care vor să imigreze în SUA. O nouă platformă onnline promite să simplifice procedura

HARVARD. Veste bună pentru românii care vor să imigreze în SUA. O nouă platformă onnline promite să simplifice procedura
HARVARD. Veste bună pentru românii care vor să imigreze în SUA. O nouă platformă onnline promite să simplifice procedura/ Sursă FOTO: Profimedia Images - caracter ilustrativ
Publicat: 22/05/2020, 19:07
Actualizat: 06/04/2021, 22:55

Un proiect start-up al Universităţii Harvard facilitează, prin intermediul unei platforme online, procedurile de aplicare pentru imigrarea în Statele Unite, oferindu-le acces potenţialilor imigranţi, inclusiv români, la consultanţă juridică, relatează Mediafax.

O româncă a contribuit la dezvoltarea platformei:

Lavinia Teodorescu, studentă româncă la Harvard, a contribuit, împreună cu avocaţi şi ingineri americani, la crearea platformei online Immigrants Like Us (www.immigrantslikeus.org), menită să faciliteze procedurile pentru persoanele care vor să imigreze în SUA.

Immigrants Like Us este o platformă uşor de utilizat, online şi complet gratuită. Utilizatorul răspunde la întrebări, există un algoritm de completare a documentelor, iar, la final, un avocat specializat în imigrări revizuieşte solicitarea şi o trimite.

Immigrants Like Us (ILU) este o organizaţie nonprofit înregistrată în Laboratorul de Inovaţii din Boston al Universităţii Harvard.

„În ultimii patru ani, modificările din legislaţia pentru imigraţie din SUA au îngreunat mai mult ca niciodată procedurile de obţinere a statutului legal de către imigranţi. Administraţia Donald Trump a dublat, în unele cazuri chiar a triplat, durata aplicaţiilor normale de imigraţie, aducându-le la mărimea de 100 de pagini pline de aspecte juridice complicate. Rata de respingere a aplicaţiilor de imigranţie a atins cel mai înalt nivel. Şi, conform noii reguli privind persoane care devin sarcini publice, se estimează că rata de respingere pentru aplicaţii familiale ar putea creşte cu 50%, mai ales pentru imigranţii din America Latină, Africa şi Caraibe. Avocaţii sunt acum mai necesari ca niciodată pentru aplicaţii familiale şi, mai ales, pentru cele de tip umanitar, dar puţini imigranţi îşi permit un avocat. Acest lucru îi lasă în imposibilitatea de a scăpa de persecuţii, de a obţine autorizaţii de lucru, de a se reuni cu familiile sau de a participa la sistemul nostru democratic. Şi, astfel, visul lor american nu poate fi realizat”, afirmă Jonathan Petts, fondatorul organizaţiei nonprofit, citat de revista Forbes.

„Iată cum funcţionează. Utilizatorii găsesc site-ul nostru când caută informaţii pe Google despre imigraţie sau prin recomandările organizaţiilor nonprofit. Completează acolo un chestionar rapid pentru a afla dacă se califică şi ce risc de respingere au: mare, mediu ori scăzut”, explică Jonathan Petts, subliniind că platforma vrea să le ofere imigranţilor acces la servicii de consultanţă juridică. „Vrem să promovăm sistemele tehnologice nonprofit care pot oferi servicii gratuite online şi pot fi sustenabile fără acte de filatropie. Am scris şi am vorbit pe tema acestui subiect în diverse ocazii, cel mai recent la un curs al Facultăţii de Drept de la Harvard. În America, procedurile juridice sunt prea complicate pentru ca oamenii de rând să se descurce singuri. Astfel, este nevoie să angajezi un avocat. Dar cei mai mulţi oameni nu îşi permit să îi plătească unui avocat taxe de mii de dolari. Drept rezultat, milioane de familii cu venituri mici nu au acces la drepturi legale de bază, întrucât nu îşi permit avocaţi. Credem că aceasta este una dintre nedreptăţile definitorii în materie de drepturi civice din zilele noastre”, subliniază Jonathan Petts.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Mare surprize la Chefi la cuțite. Puțini se mai așteptau la așa ceva
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul