OFICIAL. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunță ce măsuri economice pregătește Guvernul: Continuăm șirul de măsuri fiscale pentru antreprenori. „Am adoptat o ordonanță pentru măsuri fiscale” (VIDEO)

OFICIAL. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, anunță ce măsuri economice pregătește Guvernul: Continuăm șirul de măsuri fiscale pentru antreprenori. „Am adoptat o ordonanță pentru măsuri fiscale” (VIDEO)
Florin Cîțu, după anunțul privind majorarea pensiilor: Șah mat /Sursă Foto: mfinante.gov.ro
Publicat: 27/05/2020, 15:11
Actualizat: 28/05/2020, 01:10

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat în cursul zilei de miercuri, 27 mai, ce măsuri economice pregătește Guvernul Orban în contextul pandemiei de coronavirus. 

Cele mai importante declaraţii făcute de ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, referitoare la măsurile economice

  • Două bariere au fost eliminate astăzi. În cazul liniilor de credit garanțiile se vor face asupra creditelor. Garanția COVID a fost eliminată. Aș vrea să anunț că astăzi am depășit plafonul de 1 miliarde de lei. Astăzi am adoptat o ordonanță pentru măsuri fiscale. Continuăm șirul de măsuri fiscale pentru antreprenori.
  • Aș vrea să vă aduc aminte că au fost 3 tipuri de măsuri fiscale, măsuri pentru perioada stării de urgență, alte măsuri pentru starea de urgență și măsuri fiscale după starea de urgență. Ele înseamnă 1,5% din PIB.
  • Prorogarea termenului de depunerea a declarației unice până la 30 iunie 2020, inclusiv. Sunt măsuri reale care au ajutat foarte mult mediul de afaceri. Un alt subiect este legat de împrumutul pe care l-am luat de pe piață financiară de 3,3 mld de euro. Am ieșit pe piață internațională unde suntem judecați la sânge. În aprilie și mai ne-am împrumutat mai iefitin decât se împrumută PSD anul trecut. Suntem bine văzuți pe piețele internaționale. Această emisiune de obligațiuni de oferă confortul că o să putem să finanțăm deficitul bugetar.

„Am depăşit plafonul de un miliard de lei şi avem 1.441 de credite aprobate”

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că Executivul a aprobat o ordonanţă de guvern pentru eliminarea unor bariere din programul IMM Invest.

„În ceea ce priveşte creditele de investiţii, garanţia de stat nu va mai fi extinsă. În cazul luniilor de credit, garanţia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programului instituţiilor de credit. Deci, şi aici s-au făcut lucrurile mai simple. O altă barieră eliminată, acel criteriu covid a ieşit din această schemă. Aş vrea să vă anunţ că astăzi, la ora 09.00, am depăşit plafonul de un miliard de lei şi erau aprobate 1.441 de credite şi de către fondul de garantare. În sistemul financiar bancar sunt aprobate mult mai multe, iar după ce va intra în vigoare ordonanţa de astăzi, sunt sigur că viteza va creşte”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta a făcut câteva precizări și despre împrumutul de 3,3 miliarde de euro luat de pe pieţele financiare.

„Referitor la împrumutul pe care l-am luat de pe pieţele financiare de 3,3 miliarde de euro, eu ţin minte că acum câteva săptămâni, triada Tăriceanu – Ponta – Ciolacu ne acuzau că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest Guvern. Am ieşit pe pieţele internaţionale, unde suntem judecaţi la sânge şi analiza pe care o fac aceşti investitori asupra modului în care guvernăm este la superlativ şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro. Din aceşti 14 miliarde de euro am ales să luăm 3,3 miliarde. Veţi vedea că media randamentelor cu care ne-am împrumutat în 2020, pe piaţa internaţională este mult sub medie, este o minimă istorică pentru tot ce s-a făcut până acum”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Cele mai importante declaraţii făcute de Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului

  • A fost aprobat un un proiect pentru alocarea din fondul de rezervă 600 milioane de lei pentru MS, pentur acoperirea cheltuilelilor de carantină. O alocate foarte importantă din fondul de rezervă.
  • Fonduri europene – Am institutit un memorandum cu privire la instituirea unui mecanism pentru fondurilor europene. Alocarea sumei de aproximativ 100 de milioane de euro pentru pregătirea acestor proiecte.
  • E o premieră în istoria guvernărilor anterioare în ceea ce privește modul de pregătire a proiectelor pentru următoarele exerciții financiare.
  • E o premieră pe care a reușit-o acest guvern față de guvernările anterioare care au gâfâit. Au fost 2 acte nromative în ceea ce privește modul de gestionare a două instituții importante. Amintim de situația legată de modul în care rezervele de stat au fost gestionate prost de către guvernările anterioare.
  • Astăzi a fost organizat un proiect de oug pentru întărirea atribuțiilor de control la nivelul instituțiilor publice. Corpul de control al prim-ministrului capătă instrumentele aferente . A fost aprobat un proiect de  modificare a ordonanței care vizează organizarea campaniilor publice de informare.
  •  vrea  insist asupra necesității derulării unei campanii de informare amplă la nivelul opinii publice. După încetarea stării de alertă se impune  instrument principal gradul ce conformare a populației cu privire la măsurile împotriva covid. Pentru a putea încheia contractele de prestări servicii se instituție un termen până la care aceste entități pot furniza documentele necesare. Obiectivul campaniei este  fie derulată în cel mai scurt timp posibil.
  • Școlile de șoferi – Este reglementată situația cele care au absolvit cursurile  poată desfășura examenele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024