REACȚIE. Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE. Comportamentul părții ruse în regiune din ultimii ani este evaluat ca destabilizator

REACȚIE. Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE. Comportamentul părții ruse în regiune din ultimii ani este evaluat ca destabilizator
MAE
Publicat: 12/06/2020, 14:15

În urma declarațiilor oficialilor de la Moscova privind Strategia Națională de Apărare a României, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat de Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

„În contextul declarațiilor de ieri, 11 iunie 2020, ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat”, a transmis, vineri, MAE, printr-un comunicat de presă.

„Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene”, se arată în comunicatul MAE.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat politicienii de la Bucureşti că plagiază şi nu sunt capabili să gândească independent. „Bucureştiul a început să plagieze şi asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent. România contribuie la creşterea tensiunilor şi a instabilităţii în regiune”, a spus Zaharova.

„Un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”

„Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse”, au anunțat reprezentanții MAE.

Potrivit comunicatului citat, partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. „Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional”, se arată în document.

„MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”, au conchis reprezentanții instituției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...