MĂSURI. Orban, despre programul flexibil de muncă: „Va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism”

MĂSURI. Orban, despre programul flexibil de muncă: „Va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism”
Premierul Ludovic Orban (FOTO: Facebook - Guvernul României)
Publicat: 22/06/2020, 11:53
Actualizat: 22/06/2020, 12:12

Premierul Ludovic Orban a detaliat, în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Muncii, principalele coordonate ale măsurii care vizează asigurarea unui program flexibil de muncă, cu ajutor de la stat, măsură care este inclusă în pachetul mai cuprinzător pentru susținerea companiilor și a investițiilor publice și private, care va fi lansat public „cât de curând”.

„Această dezbatere are ca principal obiectiv prefigurarea măsurilor active de susținere a companiilor și angajaților, cu concentrare pe Kurtzarbeit (program scurt de lcuru – trad.), respectiv program flexibil de muncă. Această modalitate de susținere a angajaților și companiilor are cumva un caracter de noutate în România, sigur, ea a fost aplicată în țări europene și a dar rezultate, din cauza asta încercăm și noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul. La nivelul UE a fost aprobat programul SURE, destinat decontrorii efectuate de state pentru anumite categorii active, dar în special pentru Kurtzarbeit”, a explicat Ludovic Orban, în intervenția din cadrul masei rotunde „România revine „la muncă! Flexicuritate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”.

Criterii de acordare care să reducă posibilitatea ca angajatorii să primească banii fără a avea nevoie de ei

„Sigur că ideea în sine nu e foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un procent, pentru a nu da afară angajații, cu procentul corespunzător, practic stabilește un program flexibil de muncă pentru angajți și statul plătește perioada de timp pentru angajați corespunzătoare reducerii”, a spus premierul.

„Măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când este o perturbare majoră, așa cum este criză economică generată de epidemia de COVID, în cazul de față, deci aici va trebui să stabilim o perioadă de aplicare, și va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism, astfel încât, pe de o parte, să fie cât mai ușor de accesat, fără proceduri birocratice complicate, pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii și angajați foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat, și, pe de altă parte, să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori, să spunem, să folosească această formă de protecție fără să aibă nevoie sau să o utilizeze ca o resursă suplimentară de venit în condițiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de acestă măsură”, a explicat Ludovic Orban.

„De asemenea, această măsură trebuie gândită în contextul celorlalte măsuri active și unor altor măsuri posibile – de exemplu am vorbit cu doamna ministru să găsim niște soluții pentru zilieri, am vorbit cu domnul ministru al Agriculturii să găsim soluții pentru sezonieri, ca să stimulăm, mai ales că sunt mulți angajați sezonieri în industria hospitalității și aici se pot găsi niște forme active, dar trebuie gândit tot setul de măsuri active astfel încât ele să fie cele mai potrivite pe anumite domenii de activitate și realmente pe perioada asta cât criza epidemică continuă să afecteze economiile, să putem să asigurăm o afectare cât mai mică a locurilor de muncă și, de asemenea, să permitem companiilor să mențină un număr cât mai mare de angajați în situația unei comprimări a cererii”, a detaliat Ludovic Orban.

„Să fim cinstiți, economia României este în mare parte dependentă de economia europeană”

Premierul a detaliat și contextul în care trebuie implementată măsura, pentru a menține cererea de pe piața internă.

„Sigur, acest lucru te ajută și într-un alt obiectiv, că, acum să fim cinstitiți, economia României este în mare parte dependentă de economia europeană. Noi avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale cu țări din UE. Dacă mai puneți și SUA și încă câteva țări, practic, cam asta este relația economică a României cu diferite țări. Noi depindem în mare măsură de redresarea acestor economii și de revenire a cererii la un nivel cât mai aproape de normal. Pe de altă parte, trebuie să avem foarte mare grijă să menținem cererea la un nivel rezonabil, astfel încât măcar cererea pe piața internă să permisă susținerea activității foarte multor companii care sunt afectate în momentul de față de față de căderea cererii în țările care exportă, cu care au parteneriate”, a conchis premierul.

Vicepremierul Raluca Turcan, prezent la eveniment, a detaliat măsurile luate de Guvern în ultimele șase luni în vederea digitalizării, flexibilizării muncii, a relaționării rapide cu beneficiarii, „mai mult decât alte guverne în ultimii 30 de ani”. La masa rotundă au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri și sindical.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară