GÂNDUL LIVE. Armand Goșu, expert politic în statele postsovietice: „De ce a dispărut Putin în februarie? Dispare în situații pe care nu le poate controla”

Publicat: 25/06/2020, 13:26
Actualizat: 25/06/2020, 14:41

Armand Goșu, expert politic în statele postsovietice, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, criza coronavirusului din Rusia, care ar putea afecta șansele lui Vladimir Putin de a rămâne în fruntea țării, un obiectiv pe care liderul de la Kremlin și l-a propus cu orice preț.

„Întotdeauna sunt probleme cu cifre. Rusia nu e prima țară cu asemenea probleme. Am avut China, am avut state europene, nu am știut cum se numără victimele de coronavirus. E o chestiune obiectivă, dar e și problema specifică statelor cu regim autoritar, unde totul este controlat.

Nu există libertate la niciun nivel, deciziile se iau undeva sus sau jos, cu maximă atenție, ca cel de sus să nu fie deranjat.

Mecanismul a funcționat în cazul Rusiei, pur și simplu medicii s-au gândit cam ce cifre ar vrea să vadă Putin în legătură cu datele de infectare.

După ce autoritățile au dat o lege prin care amenințau civil și penal pe cei care se considera că răspândesc informații false. Unii au fost anchetați de FSB, când au văzut că nu mai pot să țină lucrurile sub control, au dat drumul la niște informații.

Parada militară, bombă biologică

Mi-e teamă că manifestarea cu 14.000 de militari, parada din Rusia, va deveni o bombă biologică. Ce s-ar putea întâmpla cu sănătatea populației dacă acolo au fost câteva focare de infectare cu COVID.

De ce a dispărut Putin în februarie? Dispare în situații când nu le poate controla, a făcut asta în ultimii 20 de ani. Liderul se simte nesigur în situații de tipul ăsta. Catastrofă medicală, umanitară. În 2010 au fost acele incendii teribile din Rusia, Putin a dispărut săptămâni întregi.

În 2000 în luna august, când s-a scufundat submarinul Kursk, Putin a dispărut și a revenit mai târziu, de abia venise la putere. I s-a lăsat acum premierului misiunea de a ieși public. Sarcina anunțurilor oficiale a revenit primarului Moscovei despre covid.

Cu o lună și jumătate înainte de referendum, pe fondul prăbușirii prețului petrolului, vine lovitura mare, pandemia. Președintele Putin și-a văzut năruită agenda atent planificată, a trebuit să se corecteze din mers. A ieșit mai târziu să facă conferință de presă.

De abia la sfârșitul lunii mai președintele Putin și-a regăsit suflul și a anunțat referendumul, că s-a amânat parada etc. S-a reinventat agenda publică. Toată lumea discută modificarea despre rămânerea lui Putin la putere.

Putin stă mai mult decât Stalin la putere!

Președintele mai are dreptul la două mandate de șase ani. Cu 36 de ani mai mult decât a stat Stalin la putere. E foarte important pentru Putin să aibă un rezultat oarecum rezonabil. E vorba de modificarea Constituției. Înainte de pandemie, Putin spera în peste 70% pentru modificarea Constituției. Așteptările au scăzut, cota de participare așteptată de Kremlin este de undeva la 55% cotă de participare.

Lumea e destul de supărată. Cota de popularitate a lui Putin a scăzut, dar nu din cauza covid-ului, imediat după alegerile din 2018. Putin a promis că nu va modifica legea pensiilor și la o lună de la jurământ premierul Medvedev anunță un nou proiect cu ridicarea vârstei de pensionare”, a spus Armand Goșu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire