Un alt atac al presei italiene, însă sub formă de fake news: „România infectează Italia cu basarabeni”

Un alt atac al presei italiene, însă sub formă de fake news: „România infectează Italia cu basarabeni”
Publicat: 11/08/2020, 22:06

Îl Giornale și alte publicații din Italia scrie că în ciuda blocării zborurilor către și dinspre R. Moldova, cu o interdicție completă a tranzitului în peninsula italiană pentru toți cei care vin din țara inclusă în „lista neagră” a guvernului italian, mulți cetățeni moldoveni au reușit să ajungă în Italia prin simpla călătorie cu autobuzul, iar responsabilii pentru fapta de corupție sunt autoritățile române. Ziarul Național apreciază că s-a pornit o campanie împotriva României, amintind că cetăţenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România până în dată de 17 august 2020, iar România nu face parte din Spaţiul Schengen.

Presa italiană: ”Vameşii de la frontieră Giurgiuleşti-Galaţi, dintre România şi R. Moldova, iau mită de la vecinii din Republica Moldova”

La Repubblica, Il Giornale şi alte publicaţii prestigioase din Italia au scris că „vameşii de la frontiera Giurgiuleşti-Galaţi, dintre România şi R. Moldova, iau mită de la vecinii din Republica Moldova care vor să ajungă în Italia”.

„România infectează Italia cu basarabeni”, acesta este mesajul mai multor ziare importante din Italia, care au publicat mai multe articole despre corupția de la frontiera moldo-română, unde cetățenii R. Moldova achita mită de până la 100 de euro, potrivit Ziarul Național.

Il Giornale: ”Situaţia scapă de sub controlul”

„În ciuda interdicţiilor actuale care împiedică toţi cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza numărului mare de infecţii din COVID-19, să ajungă în Italia, situaţia scapă de sub controlul”, scrie Il Giornale, citat de Gazeta Românească.

Jurnalist in Italia: ”Cetăţenii Republicii Moldova pătrund şi traversează Spaţiul Schengen din cauza corupţiei vameşilor români”

Arianna di Cori, jurnalistă, afirma că, din cauza corupţiei vameşilor români, cetăţenii Republicii Moldova pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni.

Ziarul National apreciază că este  o campanie de fake news la adresa României:

”Radu Cupcea, cercetător la Institutul de Ştiinţe Politce şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi doctorand al Universităţii din Bucureşti, demontează această campanie denigratoare la adresa României, amintind că cetăţenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România până în data de 17 august 2020. Conform Guvernului României, cetăţenii Republicii Moldova nu pot, deocamdată, să meargă în România, dacă nu au rude, dacă nu deţin paşaport diplomatic, contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. Cei care se încadrează în una din categoriile de mai sus, vor trebui să stea în izolare timp de 14 zile. Excepţie fac elevii/studenţii înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de pe teritoriul României, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior”.

”De verificare la intrarea în Schengen se ocupă Ungaria”

”Rămâne incert cum reuşesc locuitorii Republicii Moldova, cu paşaportul moldovenesc, să treacă de vameşii din Ungaria, când şi acest stat le interzice accesul din cauza răspândirii SARS-CoV-2? Povestea italienilor nu are sens şi din cauza faptului că România nu face parte din Spaţiul Schengen, iar de verificare la intrarea în Schengen se ocupă Ungaria”, a mai spus Cupcea.

Centrul Național Anticorupție de la Chișinău a anunțat, in luna iulie, că a reținut mai mulți transportatori internaţionali de călători și polițiști de frontieră, implicați într-o schemă de trecere frauduloasă a frontierei de către cetățenii R. Moldova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?