Guvern: Menținerea unui platou de 1.100 de cazuri pe zi va duce la depășirea capacității în secțiile ATI în două – trei săptămâni

Guvern: Menținerea unui platou de 1.100 de cazuri pe zi va duce la depășirea capacității în secțiile ATI în două – trei săptămâni
Publicat: 14/08/2020, 17:03

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului de vineri, se atrage atenția că, dacă se menține, pe termen mediu, un număr de noi cazuri de COVID-19 de 1.100, capacitatea de spitalizare în secțiile de terapier intensivă va fi depășită. Documentul menționează că în București și patru județe, capacitatea este foarte aproape de limita maximă, iar în unele intervale a fost depășită, iar pacienții au fost trimiși în alte județe.

În documentul care fundamenteză proiectul de Hotărâre de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, cu 30 de zile, începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19 este detaliată amploarea epidemiei și riscul de răspândire la nivel național. Proiectul se află pe masa Executivului în ședința de vineri.

„Începând de la jumătatea lunii iunie, evoluția cazurilor noi confirmate a urmat o rata de reproducere supraunitară (R0 1.05-1.22), acest curs de evoluție a situației fiind susținut pe toata perioada ultimelor 40 de zile. (…) În ultimele 11 zile trendul este ușor descrescător cu aparenta tendință de plafonare în jurul unei medii de 1.100 cazuri/zi. Menținerea unui astfel de platou pe termen mediu nu este de dorit să se întâmple, deoarece în 14-21 de zile va depăși capacitatea de spitalizare în secțiile de ATI, suprasolicitând și secțiile pentru bolnavii Covid 19”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului, care are la bază date valabile  până la 11 august.

În primele zile din august, 20% din totalul cazurilor de la debutul pandemiei

Potrivit documentului, evoluția numărului de cazuri confirmate s-a situat pe un trend crescător de la o medie de 473 de cazuri noi/zi în perioada 01-14 iulie, la 962 cazuri noi pe zi în perioada 15-28 iulie, până la 1.194 cazuri noi pe zi în perioada 29 iulie – 11 august. În primele zile ale lunii august au fost înregistrate peste 20% din totalul cazurilor de la începutul epidemiei până la data precizată.

„Acest trend puternic ascendent s-a înregistrat în urma măsurilor de relaxare, dar mai ales în urma suspendării legislației care reglementează măsura izolării/carantinei și absenței mecanismelor de control al interacțiunii interumane, inclusiv cu persoanele cunoscute ca fiind infectate și ca urmare a creșterii numărului de teste efectuate zilnic”, arată documentul citat.

Județele în care capacitatea secțiilor ATI este forțată

Potrivit notei de fundamentare, la nivel național sistemul sanitar are disponibile 1.080 paturi dispuse în cadrul secțiilor de anestezie și terapie intensivă, iar numărul de persoane aflate în stare critică (485) reprezintă aproximativ 45% din totalul capacității de tratament în aceste secții și de asemenea, aproximativ 2% din totalul cazurilor active.

„În acest moment, capacitatea sistemului sanitar la nivel național nu este depășită, însă la nivel regional și local, punctual în anumite județe, este foarte aproape de capacitatea maximă (Ex. București, Argeș, Giurgiu, Prahova, Timiș), existând intervale în care aceasta este chiar depășită, fiind necesar transferul pacienților între unitățile spitalicești ale altor județe”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de pe masa Guvernului.

Din analiza efectuată la nivel național a cazurilor rezultă că aproximativ 31% din totalul pacienților internați în ATI sunt ventilați mecanic acest procent menținându-se constant față de precedenta perioadă de stare de alertă.

Potrivit documentului, în ceea ce privește capacitatea de spitalizare pentru pacienți infectați COVID-19 cu forme asimptomatice, ușoare sau medii, la momentul analizei prezente sunt disponibile 5.299 (40%) locuri din totalul de 13.115 paturi disponibile pe alte secții, cu excepția ATI.

Populația prezintă „un grad de conștientizare și de asumare a responsabilității individuale redus”

„În absența unor măsuri restrictive, în special în contextul sezonului estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național, frecventate de cetățeni din multiple localități, ancheta epidemiologică riguroasă și cu depistarea cazurilor index este aproape imposibilă, iar depistarea contacților cazurilor confirmate nu poate fi efectuată”, se argumentează în document.

Conform documentului citat, în ultima perioadă, s-a observat o transmitere comunitară extinsă, precum și reapariția unor zone tip focar prin prisma imposibilității desfășurării anchetelor epidemiologice riguroase, coroborat cu un grad de conștientizare și de asumare a responsabilității individuale redus al populației privind pericolul la care este expusă.

Până astăzi, 14 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) în 24 de ore.

Documentul integral:

NF- Prelungirea Stării de Alertă by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Șoferii, obligați să plătească. Banii pe care conducătorii auto nu erau pregătiți să-i achite
Bancnote euro, retrase din circulație. Trebuie schimbate rapid
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×