Uluitor. Directorul ”laserului de la Măgurele”, demis pe motiv că a depășit vârsta de pensionare! Deși au împlinit vârsta legală de pensionare, alți 28 de cercetători au primit aviz favorabil pentru continuare! (EXCLUSIV)

Uluitor. Directorul ”laserului de la Măgurele”, demis pe motiv că a depășit vârsta de pensionare! Deși au împlinit vârsta legală de pensionare, alți 28 de cercetători au primit aviz favorabil pentru continuare! (EXCLUSIV)
Povestea superlaserului de la Măgurele, cel mai puternic din lume. Academicianul Nicolae Zamfir: „În cercetarea din România cea mai mare problemă e finanțarea”. Foto: ELI NP Facebook
Publicat: 20/08/2020, 17:43
Actualizat: 06/04/2021, 16:43

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, a fost revocat din funcție prin ordin al ministrului educației, decizia stârnind stupoare în lumea specialiștilor. Contestatarii academicianului din cadrul institutului, motivează decizia prin faptul că directorul a depășit vârsta legală și, pe de altă parte, că proiectul de la Măgurele nu va mai beneficia de fonduri europene. Dar acestea nu au fost decât pretextele pentru a-l elimina din funcție pe Nicolae Zamfir. În realitate, așa cum va arăta GÂNDUL.RO, motivul depășirii vârstei de pensionare nu a fost aplicat și în cazul altor persoane.

Potrivit unui document oficial obținut de GÂNDUL.RO, alți 28 de cercetărori științifici care au împlinit vârsta legală de pensionare au obținut aviz favorabil pentru continuarea activității științifice în anul 2020, doar în cazul lui Nicolae Zamfir s-a luat măsura demiterii pe acest considerent.

Revocat din funcție

Directorul Nicolae Zamfir a fost revocat din funcție, vineri seară, de ministrul educației, Monica Anisie. În locul său a fost numit Nicolae Mărginean, unul dintre principalii contestatari ai lui Zamfir. Despre jocurile de culise din spatele acestei schimbări, GÂNDUL.RO a scris pe larg.

De altfel, un cercetător de renume francez, Francois Laureau, reprezentantul Thales din România, a arătat că, sub mandatul lui Nicolae Zamfir, „laserul de la Măgurele” a atins puterea de 10.8 PW LBTS (fascicol verde). Acest fapt a demontat evident afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir. În încercarea de ”valida” eliminarea acestuia din funcție, ei au combătut afirmațiile academicianului Zamfir legate de puterea sistemului de laseri. Doar că susținerile lor au fost spulberate de Francois Laureau.

Povestea Laserului de la Măgurele

În urmă cu un an, mai exact în luna martie a anului 2019, laserul de la Măgurele, proiect finanțat din fonduri structurale cu aproximativ 311 milioane de euro, atingea puterea de 10 PetaWatts, cea mai mare din lume. Proiectul a fost realizat în strânsă colaborare cu profesorul francez Gérard Mourou, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2018.

„Povestea laserului de la Măgurele a început în 2006, când cercetătorul francez, Gérard Mourou, proaspăt întors în Franța din SUA, și care făcuse în 1985 o descoperire privind construcția laserelor de mare putere, reușea să coaguleze cercetătorii și inginerii din domeniu laserelor și să facă o propunere la Comisia Europeană de construcție a unuia dintre cele mai puternice lasere din întreaga lume. În acea perioadă, în Europa s-a elaborat o foaie de parcurs, pentru megaproiectele din Europa. Mega înseamnând de la sute de milioane în sus. În total au fost 36 de mari proiecte în toate domeniile științei, iar fizica și ingineria, au primit cele mai multe proiecte, fiind domeniile cele mai mature care au ajuns la nivelul să construiască mari centre. Așa că unul dintre aceste proiecte a fost ELI(The Extreme Light Infrastructure), conceput pe ideea de a construi lasere de mare putere în Europa”, a declarat Nicolae Zamfir, într-un interviu pentru GÂNDUL.RO.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni