Orban: Urmărim extinderea rețelei magistralelor de gaz pe cât mai multe zone din România. Câți bani alocă Guvernul

Orban: Urmărim extinderea rețelei magistralelor de gaz pe cât mai multe zone din România. Câți bani alocă Guvernul
Gazoductul BRUA va fi gata până la finalul anului, conform calendarului de lucrări
Publicat: 23/08/2020, 14:08
Actualizat: 23/08/2020, 16:45

Prezent la darea în funcțiune a obiectivului de investiții al Transgaz din Gorj, premierul Ludovic Orban a declarat că obiectivul Guvernului este extinderea magistralelor de de gaz, pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunitățile locale astfel încâtacestea să poată să dezvolte rețele inteligente de gaz.

Premierul Ludovic Orban a vorbit, la inaugurarea Stației Turbocompresoare Bibești, obiectiv realizat de Transgaz, inclus în proiectul BRUA, Faza 1, despre planurile de extindere a rețelelor de gaz.

Potrivit premierului, BRUA este un proiect strategic, care a fost aprobat, susținut și finanțat de la la nivel european, cu cofinanțare Transgaz. Conducta BRUA, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, până în noiembrie, coform graficului de lucrări, e o magistrală de transport cu o lungime de 479 de kilometri, pe traseul căreia sunt trei stații de comprimare.

Pilon de sprijin pentru dezvolarea locală

Privitor la această staţie, Ludovic Orban i-a lăudat pe constructori, care „s-au întrecut pe sine, întrucât am avut întârzieri în ceea ce priveşte descărcarea arheologică datorate identificării unui sit, care a durat şase luni de zile, şi practic, în ciuda acestei întârzieri, obiectivul de investiţii a fost finalizat așa cum era planificat”.

„Guvernul susține planul de investiție ambițios proiectat de Transgaz. Avem o serie de alte investiții extrem de importante care se derulează sau se vor derula. Sigur, obiectivele pe care le urmărim sunt, pe de o pare, o mai bune interconectare, o diversificare a resurselor de aprovizionare cu gaz natural pentru creșterea securității energetice a României. De asememenea, urmărim ca obiectiv extinderea magistralelor pe cât mai multe zone din România, astfel încât să permitem contectarea la rețelele de gaz, înființarea de distribuții de gaz în cât mai multe localități din România, astfel încât gazul românesc să servească românii, să ajungă în casele românilor, în comunități locale și mai ales să poată să ofere un pilon de sprijin pentru programele de dezvoltare ale comunităților locale”, a declarat Orban.

„Știți foarte bine, o investiție ca să se localizeze într-o comunitate locală, orice investitor are nevoie de infrastructură, de apă, de canal, de gaz, de transport, practic obiectivul nostru să extindem cât mai mult rețeaua de magistrale de gaz pentru a aduce cât mai aproape gazul de comunitățile locale astfel încât comuntățile locale să poată să dezvolte rețele inteligente de gaz”, a afirmat premierul, prezent la inaugurare.

Transgaz – Comunicat de Presa Inaugurare STC Bibesti 23.08.2020 by Gandul.info on Scribd

Apel de proiecte, în valoare de 234 de milioane de euro

Potrivit premierului, în paralel cu investiţiile Transgaz, guvernul a gândit și deja implementează un program de finanțare a înființării de distribuții de gaz, de extindere a reţelelor de gaz locale.

„Pe data de 17 august, aşa cum am promis, a fost lansat apelul de proiecte la care pot să aplice unităţi administrativ-teritoriale, administraţii locale – fie localităţi singure, fie ADI-uri, fie localităţi care se asociază într-un parteneriat pentru dezvoltarea reţelelor de gaz. Suma iniţială alocală pentru acest program de extindere de reţele inteligente în comunităţile locale este de 234 de milioane de euro în primă fază, din exerciţiul financiar multianual 2014-2020. Apelul de proiecte care a fost lansat pe 17 august va dura trei luni. În această perioadă, autorităţile locale pot să aplice pentru a obţine finanţări din fondurile europene pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz, urmând ca într-un termen cât mai scurt să facem evaluarea proiectelor, să stabilim localităţile care sunt eligibile, să semnăm într-un timp cât mai scurt contractele de finanţare”, a detaliat Ludovic Orban.

„Aş mai da o veste bună către locuitorii din localitățile unde sunt astfel de proiecte de înfiinţare de distribuţii de gaz: am vorbit cu domnul ministru Boloş şi, de asemenea, am avut discuţii la nivelul Comisiei Europene pentru a majora suma alocată iniţial, şi anume suma de 234 de milioane de euro, în cazul în care vor fi foarte multe proiecte care vor avea nevoie de finanţare. De asemenea, în exerciţiul 2021-2027 vom aloca încă 800 de milioane de euro, în cadrul financiar multianual 2021-2027, cu acelaşi scop – de a extinde reţelele”, a explicat premierul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Donald Trump afirmă că Netanyahu ,,a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul din 7...
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro