Reuniune de urgență a ONU pe tema situației din Belarus. Svetlana Tihanovskaia cere fermitate din partea comunității internaționale

Reuniune de urgență a ONU pe tema situației din Belarus. Svetlana Tihanovskaia cere fermitate din partea comunității internaționale
Reuniune de urgență a ONU pe tema situației din Belarus. Svetlana Tihanovskaia cere fermitate din partea comunității internaționale. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/09/2020, 18:27

Opozanta bielorusă Svetlana Tihanovskaia a făcut apel vineri la comunitatea internațională să aibă o reacție fermă față de încălcările drepturilor omului din timpul protestelor din Belarus, în cadrul unui mesaj transmis Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Tihanovskaia, care a candidat în cadrul alegerilor prezidențiale din 9 august din această țară, câștigate de Aleksandr Lukașenko, s-a refugiat în Lituania după ce a contestat victoria acestuia, informează Agerpres.

Apelul opozantei a fost transmis vineri prin intermediul unui mesaj video difuzat la Consiliul Drepturilor Omului al ONU, cu ocazia unei dezbateri organizate la solicitarea Uniunii Europene.

Dezbaterea ONU vine la doar o zi după ce președintele Belarusului a anunțat un posibil „război” cu țările vecine, pe care le acuză că ar susține mișcarea de contestare ce îl vizează.

„Situaţia din Belarus cere o atenţie internaţională imediată. Manifestanţi paşnici sunt arestaţi ilegal, bătuţi şi violaţi. Unii dintre ei au fost găsiţi morţi. Amploarea şi brutalitatea forţei folosită de regim încalcă în mod clar toate normele internaţionale şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată de Naţiunile Unite şi Belarus. Comunitatea internaţională are dreptul să reacţioneze cu cea mai mare fermitate atunci când această obligaţie nu este respectată”, a declarat Tihanovskaia.

La începutul săptămânii, Uniunea Europeană a cerut „o anchetă aprofundată” pe marginea acuzațiilor de abuzuri împotriva protestatarilor, iar Human Rights Watch a îndemnat ONU să declanșeze imediat o anchetă.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut la rândul său demararea unei anchete față de aceste acuzații, după ce ar fi primit „informații îngrijorătoare asupra reprimării violente și continue a manifestațiilor pașnice”.

La finalul dezbaterilor de vineri, cei 47 de membri ai Consiliului vor trebui să se pronunţe asupra unui proiect de rezoluţie propus de UE prin care i se cere Minskului „să permită anchete independente, transparente şi imparţiale asupra tuturor acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului” şi să garanteze că autorii acestora vor fi judecaţi.

De asemenea, textul le cere autorităţilor bieloruse să înceapă un dialog cu opoziţia, să pună capăt folosirii excesive a forţei împotriva manifestanţilor şi să elibereze toţi deţinuţii politici, jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului, studenţii şi alte persoane arestate în contextul alegerilor prezidenţiale.

Agerpres notează că dezbaterile în acest sens ar urma să fie destul de lungi, deoarece Rusia a depus o serie de amendamente propunerii privind proiectul de rezoluție.

Care este situația din Belarus?

În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămânal pentru a protesta față de rezultatul alegerilor, iar Poliția a folosit forța împotriva protestatarilor, atitudine condamnată de statele occidentale.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ